Край на сагата "Южен Поток" ?

От: Край на сагата "Южен Поток" ?

Е, всички знаят кои са "белите" :)

Я да видим нещо интересно от любимото ляво:
„Булгартрансгаз“ ще загуби приходи по простата причина, че ако сега Русия плаща на нас за транзита на газ до Гърция и Турция, със заобикалянето на България вече Русия ще плаща на Турция, за да доставя газ на България и Гърция. Това означава, че след няколко години бъдещето на „Булгартрансгаз“ – предприятие, което носи годишно около 100 млн. долара в бюджета на държавата, е поставено под въпрос“, твърди Стойнев. Според него ще последва загуба на работни места.
http://www.investor.bg/ikonomika-i-...-vyrhu-gazovite-dostavki-za-bylgariia-185167/

Да видим какво каза Милер:
"Южен поток" плюс приходите от транзита на 18 млрд. куб. м. газ годишно. Това каза в интервю за предаването "Вести в събота" шефът на Газпром Алексей Милер.
http://www.standartnews.com/biznes-..._mlrd_investitsii_ot_yuzhen_potok-265395.html

Та какво излиза, че за 18 милиарда кубика получаваме по думите на Стойнев 100 милиона долари, а спрямо Булгартансгаз близо 88 милиона евра чудесно.

ЮП е потчи 2 пъти по-дълга от дължина на сегашната тръба. Като обема е 64 милиарда на година. Дължината е 2 пъти по-дълга почти и 3,5 пъти по-голям обем и получваме 54 милиона евра на година от транзит спрямо официалните думи на официалните ни лица - цена от 620 милиона и 22 години връщане с лихвите и 4,25 процента лихва. Това пак преди увеличението на ЮП с над 20%.

Май Путин ще излезе прав, че БГ ще пропусне 400 милиона евра, проблема е че щяхме да вземем само 54 милиона на година другите ще се отичат в някой джоб.

Всичко това са сметки на базата на думите на официалните лица - иначе договор ако има е мегасекретен и непазарен само на тази база не си заслужава каквото и да е се прави ...

А за тези, които мислят утре край ще купуваме от Турция - няма да се случат страховете ви в идните 15 години ...

На мен ми е все тая за печалбата :) изпуснахме една стратегическа сделка и това е непростимо..
А договорите се пишат и преподписват.

:-o

На мен ми е все тая за печалбата :) изпуснахме една стратегическа сделка и това е непростимо..
А договорите се пишат и преподписват.

Абе норт, ти не мога да те разбера честно. Когато беше Тиквич на власт плюеше срещу него, махна се плюеше по Орешарски, плю и в другите теми против Русия, сега ми се жалваш?

Ама наистина или си син на Боко тиквата или си наистина политически трол и който ти даде за него пишеш.

По-лошото е, че Русия ще ни смята вече за ненадежден партньор.

Абе мисля, че е обратното ама хайде - Путин официално спря проекта, не някой друг.

За да станем независими от Русия трябва да станем зависими от Анадола? Анадола спечели още един силен коз, с който може да изнудва ЕС. Въобще, светлото бъдеще ми изглежда все по-ислямско.

За да станем независими от Русия трябва да станем зависими от Анадола? Анадола спечели още един силен коз, с който може да изнудва ЕС. Въобще, светлото бъдеще ми изглежда все по-ислямско.

Чакай, аз не разбрах нещо как с ЮП ставаме независими от Русия, като няма да има разлика с или без ЮП газа идва от там? И защо ще станем пък независими, точно като ги купуваме от Турция? Какъв проблем е да купуваме от Турция, при положение че цените ща са по-ниски от сегашните? Каква е гаранцията, че изобщо ще има тръба през Турция? И за капак какво е виновна БГ, че Путин сам дръпна шалтера на ЮП - след като не му се играе по правилата и като икономическата изгода му се губи?

Но най-ми е интересно вие какво се сопнахте Турция, та Турция ...

Нещата покрай ЮП БГ всеки ден излизат и май почва да се оказва, че нещата са били силно в наша вреда:

Със или без "Южен поток", България все губи

Интересно как всичко се калкулира на оценките преди Русия да вдигне цената на ЮП с нови 20+% - та като цяло си спестихме едни милиарди вреда за десетилетия.

Не твърдя, че ставаме незвисими от Русия. Тия, патологичните русофоби, го правят :) Интересна статия в Капитал, за жалост до сега не се е намерил политик, който да разкрие истинските цифри.

Не знам, кой русофоб твърди да взимаш газ от Турция е назависимост, като и при сегашната и евентуалната тръбна пак иде от Русия .... то малко ми звучи като диверсификацията, която щяхме да правим с ЮП която пък я твърдят русофилите :D, пък ние директно щяхме го взимаме от Русия.

Аз пак проблем не виждам и да взимаме от Турция, на цени с 20% по-ниски от сегашните - това ще си е чист благодат.

Да статията е много интересна, аз по рано писах в темата правих сметки на база официалните очаквания, които и ти сам можеш си ги сметнеш.
Казват че ни струва 620 милиона, казват че ще ни дадат 4,25% лихва, казват че ще го изплащаме чрез транзитните такси и за капак казват че ще ни отнеме 22 години. Като направиш сметката излизат 54 милиона приходи.
А по сегашната тръба за 3.5 пъти по малък обем и почти 2 пъти по къса дължина взимам 88 милиона евра - пак си прави сметката какво става и кой какво ще вземе ...

Не твърдя, че ЮП е лош като проект, твърдя че по договор за БГ сме жестоко набутани с пасиви, като изгодите пак не са за нас а някой джоб.

Ред за капак обявиха, че ще се увеличи ЮП с нови 20+% - така, че сметките стават различни ....

Бойко Борисов преди малко: „Южен поток“ е добър за България. :-o
Защо говори в сегашно време,като е бъдеще време в миналото...не знам.:lol:

За тези, които имат проблем със сметките - след новото увеличение на ЮП периода на изплащане става 32,4 години - и това пак по оптимистичните оценки.

Бойко Борисов преди малко: „Южен поток“ е добър за България. :-o
Защо говори в сегашно време,като е бъдеще време в миналото...не знам.:lol:

Аз не разбрах последно имаме ли нямаме ли договор - подписвали ли сме и или не, и ако е то какво е?

Аз не виждам какъв е проблема на Путин да го строй по правилата на ЕС или поне да се позове на правото на дерогация стил Северен Поток ... Просто го спря с извинение БГ, а реалността е че текущата икономическа обстановка не е удовлетворяваща за Кремъл ...

Да видим какво е заключението на експерите:
Огромните печалби от Южен поток се оказаха имагинерни

"По отношение на Финансовя модел експертите ми докладваха, че към момента няма завършен окончателен финансов модел на проекта, тъй като настоящият вариант следва да бъде актуализиран.

Данните по настоящия вариант на Финансовия модел са следните:
А. Предположения (според работен вариант на GTA):
1. Вътрешна норма на възвръщаемост на собствения капитал – 8%
2. Вътрешна норма на възвръщаемост на собствения капитал за първите 15 години – 4.25%
3. 100% капацитет за Газпром Експорт (при условие на получено изключение за достъп на трети страни по директива 2009/73/ЕО)
4. Намаление на тарифата след 2040 г., за да покрива само разходите на проектната компания
5. Тарифата се смята пропорционално на капацитета, резервиран от Газпром
Резултати:
1. Среден размер на годишния дивидент, който ще бъде задържан от БЕХ ЕАД за периода 2023 – 2040 г. – 65 млн. евро на година (Общо 1 млрд. 252 млн. евро) До 2023 г. БЕХ няма да получава дивиденти.
2. Среден размер на годишния данък печалба за периода 2016 – 2040 г. – 31 млн. евро (Общо 831 млн. евро)

B. Предположения (при 50% запълнен капацитет на целия тръбопровод):
1. Вътрешна норма на възвръщаемост на собствения капитал – 8%
2. Вътрешна норма на възвръщаемост на собствения капитал за първите 15 години – 4.25%
3. 50% капацитет за Газпром
4. Намаление на тарифата след 2040 г., за да покрива само разходите на проектната компания
Резултати:
При така заложените параметри е практически невъзможно намирането на външно финансиране, поради:
1. Невъзможност за изплащане на дълга още през първите години на проекта
2. Невъзможност за разпределяне на дивидент през целия живот на проекта"
http://www.government.bg/cgi-bin/e-cms/vis/vis.pl?s=001&p=0212&n=3319&g

Излиза, че пари от ЮП БГ ще види през крив макарон.

От: От: Край на сагата "Южен Поток" ?

Да видим какво е заключението на експерите:

http://www.government.bg/cgi-bin/e-cms/vis/vis.pl?s=001&p=0212&n=3319&g

Излиза, че пари от ЮП БГ ще види през крив макарон.

Това е една опашата лъжа,публикувана официално за легитимация.Интересно ми е да видя оценката на турските експерти за новата тръба,която ще строят ;)

Това е една опашата лъжа...

..за разлика от истината която е.............
..защото видях доказано официална информация в...........

Моля попълни точките. И не цитирай Путин.

Това е една опашата лъжа,публикувана официално за легитимация.Интересно ми е да видя оценката на турските експерти за новата тръба,която ще строят ;)
Владко, това е официално становище и не е лъжа, а се базира на условия и точки по-договор за БГ.
Ти ако вярваш на Путин че ще правим 400 милиона приход евра замисли си аджеба защо ще избиваме проекта 22 години ? Точно за 1 година и половина връщаме парите или пак не ти е ясно?

Владко, тук говорим за нашият договор - това май не разбираш, нашите хора са ни ушили нас, а не че ЮП няма генерира печалби. ЮП фул обем на текущи цени би генерирал стотици милиони евра за нас, но при коренно различни условия. Тези печалби щяха да се отичат в джобовете на онези, който са ни ушили.

Колкото ти е трудно да проумееш, че условията на ЮП за едни може да са перфектни, а за други перфектно негативни?

..за разлика от истината която е.............
..защото видях доказано официална информация в...........

Моля попълни точките. И не цитирай Путин.

Никъде няма официална информация в цифри,тази публикация цитирана от Блек е "ПРЕДПОЛОЖЕНИЯ",ако прочетеш внимателно,всички заключения на "експертите" е "ПРЕДПОЛОЖЕНИЯ",в опит да залъжат хората.Предвид,че част от тези псевдо експерти са от РБ,то лъжата е много опашата.

Горе