От: Курсове по бойно изкуство Варна. Предложения, къде според Вас е най-добре...
Прощавай, но какво прави айкидо боеца, като някой го хване и го метне на земята?
Ми ако го метнат на земята, ще стане. Но пък ако един айкидо е метнат на земята, то тогава той не е истински айкидо боец!
Всъщност създателят на айкидото, Морихей Уешиба никога не е бил побеждаван. А това говори само по себе си! Историята няма да разказвам, намерете си я сами, но само ще спомена негови изказвания:
"Не гледай в очите противника, иначе твоят ум ще бъде притеглен в неговите очи..."
Морихей Уешиба казва:"Тайната на Айкидо лежи в хармонизирането на самия себе си с движението на света и в това да доведеш себе си до съгласие със самия свят. Този, който е постигнал тайната на Айкидо, има света в самия себе си и може да каже:"Аз съм светът."
"Никога не съм бил побеждаван, колкото и бърза да е била атаката на врага.Но това е било не защото моята техника се е оказвала по-бърза от тази на нападателя. Не е въпрос до скорост в случая. Битката е свършвала още преди да започне."
"Когато някой неприятел се опитва да се бие с мен, света в мен, той трябва да разбие(разруши) хармонията на света. Следователно в мига, в който той вземе решение да се сражава с мен, той е вече победен."
"Айкидо-това е Не-съпротивление. Тъй като е несъпротивяващо се, то е винаги победоносно."
"Няма врагове в Любовта"
"Да побеждаваш"-означава да спечелиш битката в самия себе си, над всяващия раздори ум. То е да изпълниш вложената ти мисия."
"Даже да застанете в гръб към опонента си, това е достатъчно...Аз съм едно със света и нищо повече от това...Няма време и пространство пред Уешиба от Айкидо-единствено светът, такъв какъвто е.Няма врагове за Уешиба от Айкидо."
"Истинско Будо, това значи да бъдеш едно със света, т.е. да бъдеш единен с Центъра на света."
"Истинското Будо е работа за Любовта... Любовта е божество-Пазител на всичко. Нищо не може да съществува без нея...."
"Аз не участвам в компания с хора. С кого тогава да правя компания? С Господ."
"Истинското Будо е Любов към закриляне на всички същества с дух на помирение. "ПОМИРЕНИЕ" означава да позволиш на всеки един да осъществи своята мисия."
"Път" означава да бъдеш едно с Божията Воля."
"Може да се каже, че Айкидо е начин да се отстрани дяволското начало посредством искрената прямота на нашия дух..."
"Аз бих искал разумните и фини по същноста си хора да се вслушат в гласа на Айкидо. Не за да поправят другите, а за да изправят самите себе си - своя собствен ум(начин на мислене). Това е Айкидо."