От: Къде продаватe/рекламирате хапчета
OFFTOPIC
А тези хапчета действат ли? имали ефект от тях? Или е до психиката на човек?
За кои хапчета питаш? Ако се интересуваш от отслабване мога да ти кажа как става.
Без хапчета.
0. Не пиеш алкохол, не се дрогираш, спиш достатъчно.
1. Спираш да ядеш храни, съдържащи добавена захар (и не преяждаш с плодове - особено сушени плодове, които натурално съдържат много захар на единица тегло).
2. Спираш да ядеш тестени изделия и зърнени храни.
3. Ядеш основно зеленчуци, риба, месо, плодове (вж. точка 1), яйца, малко ядки (това се нарича "нисковъглехидратна диета", "low‐carbohydrate diet").
4. Ограничаваш количеството храна
като предварително слагаш в чинията на масата толкова, колкото смяташ да изядеш (но може и да не се наложи - спирането на преяждането тестените/зърнени храни и храните с добавена захар възстановява функционирането на усещането за ситост - като изядеш достатъчно храна чувстваш, че трябва да спреш без да се налага "насила" да се ограничаваш).
В никакъв случай не слагай на масата повече храна, отколкото смяташ да изядеш.
Може би забеляза, че не споменавам
млечните продукти. Не съм сигурен, доколко е безопасно да се ядат (
1,
2,
пиенето на мляко ще намали калция в костите ви - това може би не се отнася за продуктите от мляко). По-добър източник на калций е яденето на малки рибки, заедно с костите (калцият е в костите) и броколите. Калцият на таблетки не е добре да се взима. В краен случай може да чупиш на части таблетката калций и да я приемаш на части през деня. Но
ако имаш пари да си купиш броколи няма смисъл да рискуваш с калций на хапчета.
Като казвам "месо" имам предвид не само мускули, но и вътрешни органи (
черен дроб), защото ако не ядеш черен дроб може да имаш дефицит на витамин B12.
Горното ще доведе до нормализиране на теглото само, ако нямаш сериозно заболяване, което предизвиква наднормено тегло.
За по-бърз ефект може да увеличиш физическото натоварване (продължителното и честото бягане не го препоръчвам, защото се увреждат ставите; по-добре ходене, но само ако въздухът е чист; също и няколкоминутното вдигане на тежести е добро - например може да ползваш голяма бутилка с вода, ако не ти се ходи във фитнес салон и не ти се купуват спортни уреди).
Ако имаш проблем да ограничиш храната, препоръчвам да прочетеш книгата "Самоконтрол" на д-р Кели Макгонигъл.
Хапчета никакви не мога да ти препоръчам. Ако нямаш сериозно заболяване не си струва изобщо да мислиш за лекарства.
Ако всичко това ти се струва много сложно има алтернатива - записваш всеки ден какво си изял. Да, не се шегувам. Само това. Значително по-добро е от нищо. Установено е, че хората, които го правят започват да подобряват храненето си.
И недей да слушаш разни фитнес гурута, диетолози и да им купуваш книгите. Това, което написах е напълно достатъчно.
Не съм фитнес гуру, не съм диетолог, не съм лекар. Четеш това на свой риск. Гаранция - Франция.
Търговците на хапчета за отслабване да спят спокойно - много малко хора ще се решат да мислят какво ядат. Повечето хора предпочитат просто да си купят хапчета, защото си мислят, че така ще могат да си позволят да мислят по-малко.