От: От: Личната карта - 3 в 1
Това за солената вода не знаех, със сигурност ще почета да знам за какво иде реч.
ВНИМАНИЕ:!!! НЕ ПРАВЕТЕ ТОВА У ДОМА СИ!
Значи когато разтвориш във вода сол - тя става силен електролит! Тя водата принципно е най добрия проводник на тока, но сложиш ли вътре сол - става страшно! Аз съм си правил домашни експерименти, ето един: един буркан пълен с чешмяна обикновена вода, и вътре пускам един кабел, на който жака му е отрязан, за да се виждат добре двата края на фазата и нулата. Включвам кабела в контакта, и виждам как от едната жичка излизат мънички балончета отиващи към повърхността на водата. Изключвам кабела, балончета не излизат. Салагам сол - обилно! Включвам щепсела отново в контакта и познай - моментално водата започва да ври, ама силно да ври чак самия буркан подскача и се мести, чува се бръмчене, и виждаш как от самите жички ( фаза и нула ) които са потопени под водата от тях излизат искри, и то ярки иски, и това е под водата! Смятай за какво става въпрос!
Друг експеримент: същия кабел, на фазата и нулата връзвам тънка медна жичка от кабел на домашен телефон за да ги свържа да стане късо, и я потапям отново във водата в буркана. След това включвам щепсела в контакта, и разбира се дава на късо, тъй като с тази жичка са вързани фазата и нулата, и гърми ама като малка пиратка, и жичката прегаря като се виждат под водата леки искри. Разбира се бушона изключва и после пак си го включвам. Но като сипя сол в буркана, гърми много по силно, вместо искри под водата направо жълт пламък се наблюдава, и буркана се чупи на парчета направо! Добре че е на терасата, че водата ще ми намокри килима
.
ВНИМАНИЕ:!!! НЕ ПРАВЕТЕ ТОВА У ДОМА СИ!
И други шантави експерименти съм правил с токове, мога цял блог да напиша даже.
По физика най ниската ми оценка беше 5-ца, в повечето случаи имах 6-ца. Даже на олимпиади по Физика съм се явявал и задачи съм решавал.
Така че с вода в която има сол и залееш робот - ще чуеш изпукване, съскане и робота ще се свлече на пода.
Стига да не е приспособен да го мокри вода и да е изолиран, че тогава трябва да имаш горелка която изхвърля огъня като струя, за да може да му скапе електрониката, иначе трябва да бягаш.
П.С. Четете на свой риск. И все пак - света се крепи на такива като нас които правят шантави експерименти на таваните си, или в мазето. Иначе нямаше да има днешните технологии осигуряващи удобства.