От: Майката на първото за годината бебе в Бургас го заряза
Аз не знам за държава в която има правила с които да се подкрепят само "най-качествените" граждани.
Сингапур - една от най-мощните икономики в света.
Какво означава качествен гражданин, според теб едно, според мен друго.
Качествеността на някой като гражданин се определя от простички неща - дали е физически и психически здрав, и каква му е производителността, т.е. с какво се материализира неговото съществуване.
Работа на държавата е да осигури добра среда за развитие на гражданите (а не да обикаля само качествените и да ги моли да раждат повече деца сигурно ще искаш да им се забрани на останалите да имат деца)
Държавата има нужда от умни, работливи и здрави хора. Хората имат нужда да живеят в среда от умни, работливи и здрави хора. Точно те трябва да се размножават и да създават поколение. Ако една държава е населена от предимно такива хора, то тя ще бъде просперираща, а тези които не са такива или ще се опитат да станат и ще станат, или ще изчезнат. Това е естествен подбор. Ако държавата е населена предимни от търтеи живеещи на социални помощи, то тя ще е една псевдодържава.
Държата е като фирма, хората са нейния капитал. Ти имаш ли фирма? Имаш ли проекти? Развиващ ли непечелившите проекти, само защото "и те са проекти" или търсиш оптимизация? Не може хиляди талантливи деца да бъдат игнорирани (съответно след това да отиват в държави, които ще ги оценят), а в това време държавата да инвестира в някаква част от обществото, което не й носи нищо. Това е против всякакви правила, включително и елементарните бизнес такива. Интересно е, че уж сме в предприемачески форум, а разсъждаваш като член на някой комунистически студентски кръжок.