Аз мисля, че в момента икономиката ни е на такова положение, че ако не започнат да усвояват на едно поне 80-90% от парите, които Европа им дава, ще увиснат всички и най-вече държавата, защото бизнес реално няма да има, работни места, а и най-вече данъци. И кой печели, двама-трима нещастници, които си крадат на поразия горе, да са живи и здрави, но така не се прави.
Много интересно е каква точно им е идеята, защото да откраднеш, явно е нормално за тях, но нека и, щом искат, но това по нищо не трябва да означава, че не трябва да си свършиш работа спрямо другите, към които искаш да пуснеш финансиране. Но не е само това - абсолютна некомпетенция и неграмотност цари в тези администрации, което прави всичко едно голямо забатачване и ти се иска да не си за сехващал никога.
За тези статистики има няколко основни причини:
- Слаба компетенция и неадекватна работа на администрациите, управляващи европарите;
- Връзкарски идиотщини, които свършват в глоби и злоупотреби;
- Крадливи индивиди някъде горе, което пак води до първите две;
- Много слаби екипи, които работят в написването на проектите;
- Български бизнес-лайнари, които смятат, че могат да минат "между капките" с изпълнението;
- Некачествено изпълнение (от предишната точка), което води до глоби, неустойки и спиране на финансирането.
И може би има още много, но това са основните. Виждал съм и много успешни проекти, но за жалост се броят на пръсти. И като казвам успешни, имам предвид всичко да е минало гладко - от кандидатстването до възстановяването на средствата.
Но това за да се случи, всичко горе, което изброих трябва да изчистено до най-малката подробност. Не им знам какви проблеми имат тия идиоти, но самото "непускане" на пари към бизнеса само по себе си води до сриване на бизнес средата. Но какво им пука, то толкова си могат смешковците.