От: Махат климатиците от фасадите?!?!?!
nersurfer, не се заяждай, защото наистина не си прав. Ще ти разясня какво съм виждал аз и се надявам да го разбереш, ако не го разбереш... не знам.
На първата ми работа си построиха чисто нова сграда - 4 етажа. На покрива - чилър, на 4-те етажа имаше основно по едно голямо помещение, да не изпадам в подробности. Във всяко такова помещение - нещо като радиаторите на парното, само че с вентилатори. И сега по въпроса ти:
На всеки етаж имаше водомери и термометри с електронно отчитане, които са свързани с електронно устройство. Да, водомери - отчитат колко кубика вода (или какъвто е там флуид) е минал през инсталацията на етажа (т.е. помещението) и разликата в температурата на входа и на изхода. От това системата си смята как да си регулира мощността. Или поне аз така си го обясних от отговорите на хората, които я изграждаха.
Така че не е проблем нито отчитането кой колко е консумирал и колко ще плаща, нито е проблем регулирането на мощността на тази система. Нали не мислиш, че някой
в 21 век при цялата електроника, компютри, микроконтролери и автоматизация, ще направи машина която бачка на макс при употреба на 25% от капацитета й - това са 75% загуби!
Ако някой дръзне да направи такава глупост, ще се прецака жестоко, защото това не е китайска сапунерка за 50 ст., а скъпа инсталация и никой няма да си хвърли парите на вятъра. Конкуренцията веднага ще предложи по-добро решение.
И да допълня, че за разлика от тръбите на топлофикация, онези там до колкото си спомням имаха топлоизолация и бяха във вътрешността на сградата. Т.е. етажа беше едно голямо помещение, в центъра на което са стълбището, асансьора, тръбите и кабелите. Което поне малко спестява загуби и не води до съответното им отчитане на сметката на комшията, в момент, когато той не ползва парно (или охлаждане).
А всъщност чилърите май само охлаждаха, а за отопление не съм сигурен дали имаше електрически котел. Само помня, че чакаха Акт 16, за да пуснат тока, защото не можеха да топлят сградата със строителен ток и се греехме с 3 духалки - малко от малко да обърнат въздуха (в началото се ползваше само един етаж)