Re: От: Re: Голям зор да съм първи и к'во?
след това, нещо данъци, ала-бала?
аз не се занимавам много с adsense но съм взел до сега 1500 евра и се чудя дали някой ден няма да получа известие от някоя "институция" ?
Абе доста чета по темата, че майка ми я глобиха. Ето какво гледах, но не съм сигурен дали тук важи (за физически лица става въпрос):
Върху получената сума, 25% ти се признават като нормативен разход и върху тях не се налагат осигуровки.
Върху остатъка се начислява:
- 5,7% - ДОО - данък обществено осигуряване;
- 2,2% - ДЗПО - това е пенсионен фонд;
- 3,2% - здравна осигуровка.
Върху остатъка след данъците - взимат още 10% ДОД (данък общ доход).
С пример - взимаш 200лв. 25% (50лв) ти се признават като нормативен разход и върху тях не се дължи нищо. На остатъка (150лв) имаш общо 11,1% данъци (16,65лв). Оставаш с 133,35лв, върху които ти налагат ДОД в размер на 10% и оставаш с 120лв общо + нормативния разход си го връщаш в джоба и в крайна сметка си изряден, а в джоба пъхаш 170лв.
Дотук добре, но има две но-та:
1. За над 2000лв месечно се дължеше нещо допълнително.
2. Доколкото чета май адсенсърите трябва да се регнем по ДДС като физически лица, което значи, че горната схема не е дотолкова розова.
Ще ви държа в течение. Тук до 1-2 седмици ще отделя време да говоря със счетоводителката и да видим как стоят нещата. В крайна сметка ще ги минавам през фирмата и това е.