От: От: Мито и всичко за него? Внос на стоки от Китай?
Ето поредните глупости научени от мен днес.
Глупост 1 :
Може те - пощите да те представляват - опростено е - само носиш документи дето си плащал и какво си плащал и им плащаш ( те използват тяхно Еори )
В този ред на мисли - мой колега нямаше еори и аз да му помогна казвам че мога с моето .Те казват с чуждо ЕОРИ не можело .
Глупост 2:
Отскачам до близка къщичка - там вежливи и учтиви лелки ти изготвят митнически документи и плащаш още повече или ако сумата не ти хареса те пращат към пощите че било по-евтино.
Третият вариант е най-удачен :
Аз сам си попълвам документи - само трябва да си имам Еори , електронен подпис ( 25лв ) и готово.
Това е според сайта на митниците.
Да ама тука тия умните и вежливи лелки - не можело , защото трябва софтуер за митнически документи - Викам си супер - ама видях струвало 900лв годишно
Звъня аз в Един централен Софийски телефон към митници - обяснявам - те - господине не сте за моя телефон - ще ви дам друг. И така се повтаря . Чак на 5-тият телефон си поговорих с един учтив господин .
Той каза:
След като съм физическо лице и нещото е за лично ползване не е нужно да си правя регистрация и документи ( за софтуер той не е чувал че трябва )
Отивам до митници с документи за плащане + лична карта и там си плащам ДДС .
И ако ония тук лелки ми кажат че съм го сънувал - да му звънна .
Като се замисля - за какво са нужни документи митнически - след като в тях ще се пишат моите данни и какво съм купил . След като имам разпечатка от банка , от пейпал , от ибей .