Мнение за сайт

harkon

New Member
Бихте ли дали мнението си за сайтът web.kutin.eu? На мой приятел е и подозирам, че са му искали висока цена за изработка. Не разбирам от дизайн и затова се обръщам към Вас. Интересува ме най-вече каква според Вас е приемливата цена за изработка на такъв дизайн.

От: Мнение за сайт

По принцип хич нямаше да си напрая труда да копвам адреза чи да го пействам у адрез бара, при положение че афтора го е домързяло да го вкара нормално като линк.... Ама за тебе ше напрая исключение.

Тва мяза на някво фрий ЦМС. Едва ли е къстъм скрипт - функционалността е прекалено стандартна, поне таз де се вижда в момента.
Дизайнът е боклук. Ако беше ползвал фрий тема, нямаше да сбърка - те обикновено поне технически за поодялани и изпробвани. Това тука е абсолютна диария - логото е за 50 стотинки, няква таблица пъхали там горе за кво им е била един господ знай, най-малко пък те. Като цъкнеш на втория линк лейаута на хедъра се чупи,... И так дале, не ми се коментира всеки една мазна хартийка в кофата с боклук.

За 30 лева някой от форума ще стъкми за 1-2 часа по-читаво нещо.

По принцип хич нямаше да си напрая труда да копвам адреза чи да го пействам у адрез бара, при положение че афтора го е домързяло да го вкара нормално като линк.... Ама за тебе ше напрая исключение.
Не ме е домързяло. Просто не исках да има следа към сайта, което е различно.
За останалото благодаря. Ще ми бъде от полза. Имах съмнения по въпроса и затова пуснах темата. Смятам, че идеята бе добра.
За Ваше сведение човека е платил 1000 лв за този сайт.

Re: От: Мнение за сайт

Това изглежда като че някой се е учил там. Noke много добре го е описал.

1000лв?? Ай сиктир...

И то за сайт, дето човек като влезе изобщо не му става ясно кое какво, как и защо...

Аз от позицията на чукча-читател мога да кажа, че харесвам дизайна. Featured Listings бих предпочел да ги видя над категориите. В началната страница няма нито бутон за вход, нито за регистрация, но само мога да гадая дали това е умишлено търсен ефект. Сякаш ако имах 1000 лева и исках да направя сайт за обяви бих купил готов комерсиален скрипт, вместо такъв по поръчка. Аз всъщност това и направих преди две години.

Ето го CMS-са salephpscripts.com има безплатна и платена (75 usd) версия коя е ползвана не ми се гледа, че и без това загубих 20 минути докато разбера какво е ползвано.

1000 лв.:D Така се печели...

От: От: Мнение за сайт

Не ми се видя чак толкова лошо като дизайн, но все пак ми се струва прекалено стандарно. Това, което най-много ми се набива в очите е как менюто с категориите отгоре изведнъж минава вляво и то с друго оцветяване. Разместването обикновено води до объркване, а в комбинация с промяна на цвета, може да доведе до частична слепота (т.е. дадената част от сайта да не се забелязва от болшинството потребители, макар да си е там). Като цяло, решението е прекалено стандартно и виждам явното участие на някакъв стандартен CMS. Аз като програмист работещ в този бранш няма как да се съглася със споменатите 30лв. Едно такова нещо аз лично го оценявам на 100-200лв. Можеше да струва 1000лв само ако беше с уникална сайт система. Ако трябва да правя подобен сайт от нулата (който да изглежда по-нормално и да не е чак толкова стандартен), и аз бих поискал за него 800-1000лв.

П.П.:
В момента не приемам поръчки за изработка на сайтове.

1. Пишеш двете думи от логото, нагласяш разстоянието тъй че да паснат дължините, дърпаш една линия между тях и мацваш една точка отгоре. Лого готово (5 мин).
  2. Инсталираш една Джумла (10 мин през Фантастикото), създаваш й категориите, даваш да се показват отстрани и нагласяш постовете да са в една колона един след друг (то май по дефолт си беше тъй) - (10-15 мин).
  3. Написваш тия 7-8 "поста" с картинки и пъхаш 2 от тях във ФлашНюз (15 мин).
  4. Сърчваш нетя за някоя фрий темичка дето има екстрата да показва горе категориите и я инсталираш (15 мин). Така категориите се дублират на две места и създават впечатление за контент.
  5. Enjoy!
Работа за около час, ако го даваш еваш-еваш. Повечето фрийленсъри от форума не таксуват повече от 5 лева/час. Айде тури и брийфинга още 1 час, 30 лева за 2 часа не са кой знае колко лош доход.

ПС: Това е само пример как се прави "дизайн" на подобен сайт. Ставаше дума за сайт за обяви ама се разбра че скриптът е фрий тъй че едва ли е по-трудно от примерния подход.

Последно редактирано:

Този "дизайн" според мене не би трябвало да струва повече от 50-100лв.
Както каза Noke - това е работа за между сутрешното кафе и сандвича по обед.

Абе гледам аз тая тема, гледам и онази дето coolice пита един сайт от 16 страници за колко време може да се направи и все едни такива коментари "тва става за 5 мин...", "ба, тва лесно бе, докато закусвам ще го направя..." и от този сорт. Малко се поизхвърляте с коментарите, поспрете се.
Логото се правело за 5 мин... ми то за почти ВСИЧКИ ЛОГА на известни марки може да се каже това нещо! Google - все едно някое дете си е играло да си оцветява буквите, HP - две букви, Coca Cola - написал го някой в уърд, тествал 20 шрифта и избрал някакъв там, Apple, Nike, Mercedes.... ?! Айде малко по-сериозно, ако обичате.
Конкретно в случая - Noke, щом това е работа за 30 лв., искам да ти поръчам абсолютно същия сайт, с абсолютно същата функционалност, но все пак различна визия и дизайн. Логото пак може да е простичко, с червена точка. Плащам двойно, т.е. 60 лв.
angelovarna, ти може да помогнеш на Noke с дизайна, докато се разсънваш сутрин, но като ти гледам портфолиото май е по-добре да не се беше изказвал по темата.

Глупаво е да сравняш с Google, Coca Cola и т.н. Те са имена на пазара много отдавна и могат да си позволят да "изглеждат" както си искат.

Каквото и да говориш, това нещо 1000лв. не струва.

vBTK да не би ти да си правил дизайна, че така се засегна, та чак тръгна и да нападаш? :)

В портфолиото ми съм показал поръчки, които са правени според бюджет, време, идеи и изисквания на клиентите (понякога не ти оставят избор да направиш нещо като хората, затова и 1/3 от проектите, които съм правил не съм ги качвал).

Твоето портфолио къде е? Никъде в профила си не си го упоменал? Или нямаш такова, а си тръгнал да даваш компетентно мнение?!?

Не е правилно отношението ти мой човек.

От: Re: Мнение за сайт

..... Noke, щом това е работа за 30 лв., искам да ти поръчам абсолютно същия сайт, с абсолютно същата функционалност, но все пак различна визия и дизайн. Логото пак може да е простичко, с червена точка. Плащам двойно, т.е. 60 лв.
...
Аз написах "някой от форума може да го направи за 30 лв".
Демек тоя вид проекти не са ми интересни от известно време.

По въпроса за ЛОГАТА.... Не ми се занимава да обяснявам в момента разликата между лого и текст с донадени фигурки. Даже линк ме мързи да търся.
Все пак един хинт - как се казва и откъде може да се изтегли/закупи шрифтът, с който е изписано логото на Гугъл?

ПС: Feel free to заядеш за "логото" на сайта в подписа ми :)

Re: От: Re: Мнение за сайт

Глупаво е да сравняш с Google, Coca Cola и т.н. Те са имена на пазара много отдавна и могат да си позволят да "изглеждат" както си искат.
Логата на повечето от световноизвестните компании са изглеждали по същия начин, както изглеждат и сега, още преди да станат "имена на пазара" за да могат "да си го позволят". Освен това, логата на повечето са си много добри (въпреки, че на пръв поглед изглеждат много прости) и изобщо не може да се каже, че "могат да си го позволят" само защото са световноизвестни.

vBTK да не би ти да си правил дизайна, че така се засегна, та чак тръгна и да нападаш? :)
Не, не съм правил дизайна. Не се засягам и не нападам. Просто ми писна от хейтъри и големи "специалисти".
В портфолиото ми съм показал поръчки, които са правени според бюджет, време, идеи и изисквания на клиентите (понякога не ти оставят избор да направиш нещо като хората, затова и 1/3 от проектите, които съм правил не съм ги качвал).
Случаят може да е подобен и с обсъждания сайт. Клиента може да е бил тотален идиот, да е искал какви ли не глупости, да е изгубил много часове и дни на дизайнера и програмиста на сайта за да иска корекции и модификации и затова сайта да изглежда и работи по този начин и все пак да струва 1000 лв. Просто никой не е запознат достатъчно със сигуацията, че да се изказва по този начин - "тва струва 50 лв. прави се за 2 часа...". Факторите за определянето на цената са доста и не може да се съди само по външен вид.
Да не говорим, че сайта може да има някакъв страшен админ панел, който да може да прави фокуси и никой от нас не го е виждал. :shock:
Твоето портфолио къде е? Никъде в профила си не си го упоменал? Или нямаш такова, а си тръгнал да даваш компетентно мнение?!?
Няма нужда да предоставям портфолио за да ви кажа да се поспрете малко и да престанете да приказвате глупости.

Аз написах "някой от форума може да го направи за 30 лв".
Демек тоя вид проекти не са ми интересни от известно време.
Изказването ти е смешно. То и някой умрял от глад индиец може да направи чудеса за $1 и за тази сума да реализира проект, за който МАГ СТУДИО биха взели $30 000, ама ходи го намери тоя индиец. :mad:

По въпроса за ЛОГАТА.... Не ми се занимава да обяснявам в момента разликата между лого и текст с донадени фигурки. Даже линк ме мързи да търся.
Няма какво да се обяснява. Най-лесно е да видиш нещо готово и да кажеш "бах, тва колко лесно се прави, 5 стинки не струва...".
Все пак един хинт - как се казва и откъде може да се изтегли/закупи шрифтът, с който е изписано логото на Гугъл?
Catull is an old-style serif typeface designed by Gustav Jaeger for the Berthold foundry in 1982. Since August 1999, Google has used the typeface for its logo.

ПС: Feel free to заядеш за "логото" на сайта в подписа ми :)
Няма за какво да се заяждам. Вие сте тези, които хейтите, не аз.

От: Re: От: Re: Мнение за сайт

Catull is an old-style serif typeface designed by Gustav Jaeger for the Berthold foundry in 1982. Since August 1999, Google has used the typeface for its logo.
...
Няма за какво да се заяждам. Вие сте тези, които хейтите, не аз.
Може да се сетиш че съм проверил ориджина на гугълското лого преди да напиша тва и би било по-удачно да пейстнеш пълното инфо, не само тва де те устройва в името на спора :) .

За специалисти - специалисти сме, няма що да скромничим. И като съм хейтнал, съм се и АРГУМЕНТИРАЛ ей там по-нагоре.

Не става дума само за външен вид - мога да ти изброя стотина детайли, които средно компетентен дизайнер не би оставил в тоя им вид, независимо какво искал клиента. Просто ще му бъркат у здравето. Като съм казал че сайтът е правен от мързелив некадърник / скамер, значи си има факти, дето го доказват тва.

Съществува вариантът да е замозван и недоучил индивид с прекалено висока тарифа. Ама за да вземеш НЯКАКВИ пари за нещо, то трябва да покрива някакви минимални КРИТЕРИИ за типа стока, нали така? Примерно като си купуваш баничка за 1 лв, очакваш тя да е направена от тесто и олио, дори да са забравили да сложат сиренето/изварата вътре и да са пропуснали да я опекат... За да притежава поне основните признаци на понятието "баничка".

Тъй че, вБТК, не се води по хейтърския тон тука - аз съм си стъпил на стабилна почва за да ги пиша тия работи. И ти преди да почнеш да хейтиш хейтърите, гледай да се окопаеш хубаво, че да не обърнат картечницата в твоя посока :) . Особено ако не си сигурен в кви води нагазваш.

От: Re: От: Re: Мнение за сайт

Логата на повечето от световноизвестните компании са изглеждали по същия начин, както изглеждат и сега, още преди да станат "имена на пазара" за да могат "да си го позволят". Освен това, логата на повечето са си много добри (въпреки, че на пръв поглед изглеждат много прости) и изобщо не може да се каже, че "могат да си го позволят" само защото са световноизвестни.

Преди 50 години не им е било нужно нещо повече. Нямало е още хиляда компании от същия бранш. Разбира се, че едно не е само защото вмомента са водещи на пазара. Зад всяко от тези логота стоят много проучвания. В днешно време е трудно да си оригинален, но винаги трябва да се опитваш да представиш нещо, което ще е ново и интересно за хората.

Интересно ми е ти как оценяващ сайта и колко пари би взел, за да направиш подобен?

Re: От: Re: От: Re: Мнение за сайт

За специалисти - специалисти сме, няма що да скромничим.
Ок, продължавайте да хейтите, специалисти.
И ти преди да почнеш да хейтиш хейтърите, гледай да се окопаеш хубаво, че да не обърнат картечницата в твоя посока :) . Особено ако не си сигурен в кви води нагазваш.
Обръщайте и картечници и танкове и каквото искате срещу мен. Много добре знам в какви води нагазвам. Имам близо 10 години опит в разработката на сайтове и основавайки се на този си опит ти казвам - не всичко е така, както изглежда на пръв поглед.

Преди 50 години не им е било нужно нещо повече. Нямало е още хиляда компании от същия бранш. Разбира се, че едно не е само защото вмомента са водещи на пазара. Зад всяко от тези логота стоят много проучвания. В днешно време е трудно да си оригинален, но винаги трябва да се опитваш да представиш нещо, което ще е ново и интересно за хората.
Покажи ми, в такъв случай, съвременно лого, което струва 50-100 лв. (т.е. не са правени сериозни проучвания за него и не са отделени стотици часове в създаване на различни варианти и т.н.) и изглежда в пъти по-невероятно от коментираното в момента! Защото за 1000 лв. да се изгради цял сайт с дизайн, лого, административен панел и т.н., логото не може да струва повече от 50, максимум 100 лв. За тези пари - толкоз. Да не говорим, че може логото да е подадено от клиента и изобщо да не е правено от човека, който е правил сайта, но неее, тука трябва да се хейти за всичко!
Интересно ми е ти как оценяващ сайта и колко пари би взел, за да направиш подобен?
Дайте ми подробна техническа спецификация на сайта и тогава ще кажа колко пари струва. 10 пъти повторих, че ХЕЙТЕНЕТО в темата е НЕОСНОВАТЕЛНО по простаната причина, че нямате никаква детайлна представа от проекта. Виждате там нещо си и веданга се почва с негативните мнения и това колко скъпо било. Какво си мислите, че по тоя начин ще впечатлите някой потенциален клиент, който ви чете писанията ли? Ще си каже "аа, виж оня как се е преебал със сайт за 1000 лв., пък тез момчета тука в темата явно си разбират от работата и ще ми вземат по евтино, чакай да им се обадя..."?!

За последен път казвам - няма достатъчно информация за сайта, за техническите изисквания на клиента, за работата свършена от програмистите и дизайнерите на сайта, за времето, което клиента им е изгубил в промени и прищявки по време на разработката и още сто фактора, от които зависи цената. Затова спрете с глупостите, защото това показва единствено колко неопитни сте и си мислите, че всичко дето хвърчи се яде.

Ако наистина смяташ, че това "нещо" струва хиляда лева мога само да съжалявам клиентите ти. За 10 години би трябвало да имаш отлична представа, че
времето, което клиента им е изгубил в промени и прищявки по време на разработката и още сто фактора
си е за твоя сметка. Освен ако за тия години не си правил само няколко собствени проекта. Цената се договаря предварително, а клиент, които да не те разиграва няма. Ти би ли предал сайт в такъв вид? От километър се вижда, че някой се е учил на него. И не го е довършил даже. Самия сайт, ако е писан от някой, които знае какво прави сигурно ще струва 1000 лева. Даже може и повече. Само че тогава нямаше да изглежда така ...

Цената се договаря предварително, а клиент, които да не те разиграва няма..
Цената и точните спецификации на проекта се договарят предварително. Когато клиента има 2-3 дребни промени спрямо спецификациите - правиш ги за твоя сметка. Когато клиента на 3 пъти тотално промени концепцията на сайта и добави още "3-4 дребни неща, за които се сетих преди малко", трябва да си голям мазохист и да не си цениш времето за да не го таксуваш.
При това положение и сайт от 3 статични страници може да излезе 1000 лв. при мен, пък ти ако искаш бачкай 2 седмици за своя сметка за да угаждаш на прищявките на някой клиент.

Личи си, че повечето от вас са бачкали предимно на заплатка и не са водили комуникацията с клиентите и не са определяли цените, а между другото са припечелвали дребни сумички с фриланс и лизане на клиентски гъзове...

Горе