Мнение за сайт

Единственото, което си личи, е че имаш високо самочувствие без абсолютно никакво покритие. 2-3 дребни промени ?!? Не си виждал достатъчно клиенти явно. Или проекти с повече от 2-3 странички + форма за контакти.

Да, цената и спецификациите се договарят предварително. Това го изяснихме. След това ако има нужда се правят промени срещу съответното заплащане. НО това не променя факта, че въпросните промени също трябва да се направят професионално, да се довършат и изпипат.

След като не ми отговори на въпроса ти би ли предал сайт в такова състояние си правя извода, че да. След като е да, просто не виждам какво има да обсъждаме повече - ти приемаш едно такова нещо за нормално, аз го приемам за недопустимо. За съжаление нета е буквално затлачен от такива произведения и има много хора, които го приемат за нормално.

Изобщо няма шанс да убедиш някой (който не е с твоите разбирания), че това е нормално свършена работа с нормално заплащане.

А за клиент, който е чак пък толкова зле както ти описваш подхода е съвсем друг - прибираш си капарото, даваш му каквото си направил до момента и довиждане. Не и да го предаваш това за сайт. Ми ти би ли си го сложил това нещо в портфолиото а ? Няма ли да те е срам малко?

Личи си, че повечето от вас са бачкали предимно на заплатка и не са водили комуникацията с клиентите и не са определяли цените, а между другото са припечелвали дребни сумички с фриланс и лизане на клиентски гъзове...

Такива ги пиши като спреш на налиташ на темите, в които се търси някой да промени нещо в готов скрипт срещу дребна сумичка. А до тогава ще мине време - да ги направиш тия 10 години наистина и да пораснеш малко.

Единственото, което си личи, е че имаш високо самочувствие без абсолютно никакво покритие. 2-3 дребни промени ?!? Не си виждал достатъчно клиенти явно. Или проекти с повече от 2-3 странички + форма за контакти.
Това, което си личи, е че работя по много точни спецификации, които са договорени предварително с клиента. Всяко отклонение от спецификациите (освен, ако не става въпрос за "2-3 дребни промени", както вече казах) се заплаща ДОПЪЛНИТЕЛНО на предварително фиксирана цена в договора за изработка.

След като не ми отговори на въпроса ти би ли предал сайт в такова състояние си правя извода, че да. След като е да, просто не виждам какво има да обсъждаме повече - ти приемаш едно такова нещо за нормално, аз го приемам за недопустимо. За съжаление нета е буквално затлачен от такива произведения и има много хора, които го приемат за нормално.
Пропуснал съм да ти отговоря на въпроса, но това не означава, че отговора е "да". Аз лично много държа на качеството и се стремя всичко, което правя да е изпипано до най-дребния детайл. Всеки може да си купи качествена и евтина стока, но поотделно. Точно заради това, не мога да си позволя да работя за жълти стотинки и да приемам всякакви прищявки на клиентите, без да изискам допълнително заплащане за загубеното от мен време. Ти щом казваш, че корекциите били за твоя сметка - или предварително цакаш клиента с огромни суми или работиш за жълти стотинки, като второто рано или късно се отразява на качеството.
А за клиент, който е чак пък толкова зле както ти описваш подхода е съвсем друг - прибираш си капарото, даваш му каквото си направил до момента и довиждане.
Сигурен ли си, че случаят не е точно такъв?
Да не говорим, че подобен подход е доста неприемлив от гледна точка на клиента и аз не съм и не бих постъпил по подобен начин, освен, ако клиента не го пожелае. Вариантите са два - или се договаряте с клиента за допълнително заплащане в зависимост от отклоненията спрямо първоначалните спецификации на проекта или се придържате към спецификациите до края на проекта.
Такива ги пиши като спреш на налиташ на темите, в които се търси някой да промени нещо в готов скрипт срещу дребна сумичка. А до тогава ще мине време - да ги направиш тия 10 години наистина и да пораснеш малко.
"Налитане" е малко силно казано, при положение, че в повечето теми съм давал съвети и съм се опитвал да помогна безплатно. Не съм казал, че не изпълнявам дребни поръчки. Нищо не ми пречи в свободното време да оправя нечий проблем, човекът да остане доволен и да заплати 20 лв. за половин час работа (примерно). Ако някой може да свърши същата работа по-евтино, клиента сам може да прецени кого да избере.

Последно редактирано:
От: Мнение за сайт

Аз щях да направа по добър за 20 лв,те хиляда дали :D

Малко си противоречиш - от една страна ми говориш за качество, точни спецификации и подобни, а от друга според теб този сайт е нормален и на нормална цена. Двете неща нещо не се връзват.

Аз лично много държа на качеството и се стремя всичко, което правя да е изпипано до най-дребния детайл.
Значи или сега много излъга или когато написа първото мнение, че сайта сигурно си струвал 1000-та лева ти е било ужасно скучно и си го написал ей така - колкото нещо да кажеш.

И тия за точните спецификации, коректните клиенти и нам кво си ги разправяй на децата дето вярват. Такива клиенти няма, няма и да има. В един по-голям проект винаги има какво да се обърка, какво да се промени в последния момент, какво да се окаже, че не е било измислено добре. Ако цакаш клиента за това значи си Изключително некоректен.

Ти Изобщо виждал ли си на живо истинска документация на проект. МИ правиш ли сметка, че писането на един такъв документ, заедно с изготвянето на html wireframes отнема в някои случаи колкото разработката на сайта? Фирмите имат цели отдели, които се занимават с това. Съответно цената на проекта скача двойно и тройно. И въпреки всичките документи и мокъпи нещата често пак се объркват ... Къде ще намериш такъв клиент? Ми те ако са навити да си цакат така нали ще отидат в маг студио например, да не мислиш, че с теб ще се занимават?

според теб този сайт е нормален и на нормална цена. Двете неща нещо не се връзват.

Значи или сега много излъга или когато написа първото мнение, че сайта сигурно си струвал 1000-та лева ти е било ужасно скучно и си го написал ей така - колкото нещо да кажеш.
НИКЪДЕ не съм твърдял подобни неща. Като твърдиш, че някой е казал нещо - прави цитати, а не свободни съчинения!
За последен път казвам - не може да се каже дали сайта струва 100, 1000 или 10 000 лв., защото НЯМАМЕ ДОСТАТЪЧНО ИНФОРМАЦИЯ според която се прецени!
Всеки, който се изказва по това дали цената е реална или не или няма достатъчно опит и това го заблуждава или просто си чеше пръстите по клавиатурата. По-горе дадох няколко примера за това какви може да са причините един сайт да струва доста по-скъпо, отколкото изглежда на пръв поглед. Повече няма да си правя труда да ви обяснявам.
Понеже на vaskoa му е кратка паметта - пак да кажа, специално за него: НЕ КАЗВАМ, ЧЕ КОНКРЕТНИЯ САЙТ СИ СТРУВА 1000-те лева, а говоря ПО ПРИНЦИП и ви обяснявам, че реално НЯМА КАК да се прецени колко струва разработката на този конкретен сайт.
Ако искаш и трети път ще го напиша, да вземеш да го запомниш.

И тия за точните спецификации, коректните клиенти и нам кво си ги разправяй на децата дето вярват. Такива клиенти няма, няма и да има.
Няма или ти не си срещал?
А, забравих, че ти работиш в ниско бюджетната сфера. Е, там верно няма такива клиенти.

правиш ли сметка, че писането на един такъв документ, заедно с изготвянето на html wireframes отнема в някои случаи колкото разработката на сайта? Фирмите имат цели отдели, които се занимават с това. Съответно цената на проекта скача двойно и тройно.
С последните две изречения съм абсолютно съгласен. Но както вече казах - има си пътници за всеки влак. Има хора, които искат всичко да е точно и са готови да платят за това.
Къде ще намериш такъв клиент?
Намират се. Ако си готов да предложиш нужното качество и знаеш как се правят нещата, имаш екип от хора, с които да свършиш работата както трябва - мога да ти дам координати на хора, с които да работиш. Срещу съответната комисионна, разбира се.

Ми те ако са навити да си цакат така нали ще отидат в маг студио например, да не мислиш, че с теб ще се занимават?
Да, доста клиенти точно с мен ще се занимават, но много се опитваш да изместваш темата на разговора, затова не мисля да ти обяснявам повече.

От: Мнение за сайт

Заради вас отворих пак въпросния сайт да видя дали аджеба пък не съм пропуснАл нещо...
вБТК, виж тайпсетинга, виж лейаута, виж разстоянията между елементите... Това е базата, върху която се гради сичко останало, тва ти е шибания прототип ако щеш. Как дори ше покажеш на клиента нещо такова, па камо ли да говорим за допълнителни рецензии?

Задействай си малко ужким професионалния опит та да ти светне "Ейййй, да бе да, верно!" вместо да спориш само за да се включиш в дискусията. Професионалист само от един поглед би разбрал какво си е мислил дизайнер/разработчикът на един сайт, колко опит има, и колко старание е решил да вложи в проекта.

ПС: Сега като гледам кода, съм кажи-речи 100% сигурен че авторът на платформата и тоя де е правил конкретния сайт, не са 1 и същ човек.

ПС2: вБТК има слаба идея от нещата, за които говори. Не се подлъгвайте от тоновете текст. Ако продължи да дрънка смешки, може да се амбицирам и да направя липсата му на компетентност още по-явна...

Последно редактирано:
За последен път казвам - не може да се каже дали сайта струва 100, 1000 или 10 000 лв., защото НЯМАМЕ ДОСТАТЪЧНО ИНФОРМАЦИЯ според която се прецени!
Всеки, който се изказва по това дали цената е реална или не или няма достатъчно опит и това го заблуждава или просто си чеше пръстите по клавиатурата. По-горе дадох няколко примера за това какви може да са причините един сайт да струва доста по-скъпо, отколкото изглежда на пръв поглед. Повече няма да си правя труда да ви обяснявам.

Напротив, за този може. Изобщо не схващаш, че няма никакво значение колко би струвал този сайт по документация. Ако ще да е 100 000 лв, това което е предадено в този случай не струва и 100. Оценяваме тука това, което е направено, а не това, което е документирано. Може би в твоята фирма имате други методи?

Намират се в мечтите ти тия клиенти. Празни приказки без никакво покритие. Я дай да видим един проект поне. Някой по-малък, да не получим комплекси за малоценност.

Горе