Светли празници колеги.
Ще пусна тема в която бих искал да дискутираме потребителската нагласа относно цената на труда на така наречените „конфигуратори“ или самоопределящи се като разработчици на CMS системи и услуги.
Конкретно бих искал да обсъдим изграждане на интернет магазин на e-commerce системи, като OpenCart, PrestaShop, Woocommerce, Magento, osCommerce и др.
Да приемем, че има одобрено визуално и функционално задание за изработка и разработчика ще трябва да инсталира системата, да я конфигурира, да добави тема, да преведе темата и системата, да направи необходимите настройки относно данъци, транспортни тарифи, изпращане на потвърдителни имейли, начини на плащане, езици, да оразмери, компресира и добави банери, SlideShow, да добави договорените категории, настрои атрибути, стойности, няколко демо продукта, да направи необходимото да работи вътрешното SEO на системата и долу горе е това.
Тества се и магазина работи коректно и ще извършва продажби след като се зареди със стока.
Каква цена би била разумна, както и за възложителя, така и за изпълнителя за да има „Мир“ както се казва и да се случи сделката и двете страни да са доволни.
По скоро в какви ценови граници би трябвало да бъде, предвид използваните различните системи, теми, плъгини и добавки.
Почти съм убеден, че няма формула по която да се изчисли конкретна и да се „закове“ цена, но все пак, как го виждате вие.
От къде съм провокиран да пусна тази тема:
Ще пусна тема в която бих искал да дискутираме потребителската нагласа относно цената на труда на така наречените „конфигуратори“ или самоопределящи се като разработчици на CMS системи и услуги.
Конкретно бих искал да обсъдим изграждане на интернет магазин на e-commerce системи, като OpenCart, PrestaShop, Woocommerce, Magento, osCommerce и др.
Да приемем, че има одобрено визуално и функционално задание за изработка и разработчика ще трябва да инсталира системата, да я конфигурира, да добави тема, да преведе темата и системата, да направи необходимите настройки относно данъци, транспортни тарифи, изпращане на потвърдителни имейли, начини на плащане, езици, да оразмери, компресира и добави банери, SlideShow, да добави договорените категории, настрои атрибути, стойности, няколко демо продукта, да направи необходимото да работи вътрешното SEO на системата и долу горе е това.
Тества се и магазина работи коректно и ще извършва продажби след като се зареди със стока.
Каква цена би била разумна, както и за възложителя, така и за изпълнителя за да има „Мир“ както се казва и да се случи сделката и двете страни да са доволни.
По скоро в какви ценови граници би трябвало да бъде, предвид използваните различните системи, теми, плъгини и добавки.
Почти съм убеден, че няма формула по която да се изчисли конкретна и да се „закове“ цена, но все пак, как го виждате вие.
От къде съм провокиран да пусна тази тема:
- Публично обявена цена за изработен магазин подобно на описаното по горе 500 лв.
Възложителя казва-Много е
- Колеги на изпълнителя казват: Много е малко. Цени си труда и знанията.
- Други колеги казват: какво толкова си направил. Инсталирал си една темичка, бутнал си тук там и искаш тия пари.
- Споделяш направеното с „бизнесмен“ с цел обсъждане на ситуацията и чуваш звучен смях. „Е какъв бизнес ще развива тоя човек, за който 500 лв са пречка за придобиване на основно средство за генериране на приходи. Че то телефона му струва повече, а той с тия пари бизнес ще развива.
Да се чуди човек сега 500 лв. реална сума ли е за придобиване на работещо средство за генериране на приходи или е висока. - Показваш проекта на друг възложител желаещ подобна услуга и той казва: -Съмнителни ниска е цената за да се надявам на качество. Други агенции за изработка ми искат няколко хиляди за същата система.
В същото време, оправдано ли е да разработчика да премисли по-ниска цена, с цел да се случи сделката, при положение, че си има работа, отделяне на време, а и най-вече използване на знания придобити с много четене и практика. От опит знам, че винаги има скрити и подводни „препъни камъни“ във всяка инсталация и конфигурация и единствено стотиците инсталации направени с цел подобряване на умения и отстраняване на бъгове гарантира безупречна работа и дава самочувствието на разработчика да твърди, че всичко направено от него ще работи коректно.
Не искам да бъда разбран погрешно. Нямам дилема, за решаване и не търся спасение тук в тоя форум, предвид че повечето членове тук са разработчици от този или подобен тип, но все пак ще ми е интересно да прочета стойностни мнения както от страна на възложители, така и от колеги разработчици.
Ако прецените, че темата не е интересна за вас я подминете или направо модератора да я dell.
Поздрави и весели празници.