От: Мъдри Мисли
Второ... "позитивното мислене" не се тълкува единствено(а според мен и вьобще) като "самозаблуда и използване само на положителният спектър от емоции и мисли". Да, това е един начин на тълкуване, но...
Според мен по правилният начин е "да вярваш, че ти имаш потенциала да постигнеш цел А, въпреки трудностите". Което ако се замислиш е точно така.
Тоест, не... "няма проблеми, живота ми е прекрасен", а "проблемите са тези, тези и тези... но аз имам силата да се справя с тях и ще го направя".
Видеото беше в духа на първото тълкуване. И граничи с псевдонаука (стори ми се, че нещо намекват за квантовата механика, но може и да не е така - може просто така да ми се струва, защото съм чел подобни
псевдонаучни тълкувания на квантовата механика).
Второто тълкуване граничи с "рационалното мислене", а не е "положително мислене". Предполагам, че нямаш предвид, че можеш да преодолееш всички трудности
(пробвай например да построиш космически кораб, който да изкривява пространство-времето около себе си и така да се премества от едно място на друго по-бързо от светлината без да нарушава формално ограничението на скоростта на светлината - т.е. пространството, което заема космическия кораб да се движи "спрямо далечните звезди" със скорост по-голяма от светлината - за самото пространство не ми е известно да съществува физичен закон, който да му забранява да се движи по-бързо от светлината, само материалните обекти са ограничени). Ако твърдиш, че можеш да преодолееш всички трудности - значи става въпрос за "позитивно мислене" от първия вид.
Формално погледнато между първото и второто тълкуване няма разлика. Защото в реалността не може да се прогнозира бъдещето със сигурност (заради ефекта на пеперудата, липсата на достатъчно информация, липсата на достатъчно изчислителна мощност, фундаментални математически проблеми и т.н.). Човек не може да прогнозира даже и собственото си поведение със 100% точност, какво остава за събития, които зависят от още купища фактори.
Реалистичното мислене го формулирам така: "Да
допускаш, че ти имаш потенциала да постигнеш (реалистичната) цел А, въпреки трудностите, като
вероятността това да се случи е значителна, особено
ако не възникнат събитията X1, X2, X3 или друго
непредвидено събитие, за което не се сещаш в момента".
Сравни го с твоята формулировка: "Да
вярваш, че ти имаш потенциала да постигнеш цел А, въпреки трудностите". Обърни внимание на липсата на условност.
Вярата е несъвместима с критичното мислене и научния метод и всичко добро на този свят. Да вярваш - значи да отричаш това, което те прави разумен човек.