От: "НАП: Блогърите трябва да се осигуряват" (и не само блогърите, ами всички със сай
Хора не правете грешка да се регистрирате като свободна професия.
Повтарям, че говоря за пригходи от адсенс и др., подобни програми. За тези приходи, ако ги получавате като частни лица дължите данъци, но не и осигуровки.
А голямата сума е за осигуровките.
По-нагоре колегата беше отбелязал, че в НАП искали тези доходи да са от трудова дейност.
Според мен не така.
Тези доходи сподер мен попадат в друга категория, независимо от мнението на НАП и по точно ще си позволя да цитирам извадка от ЗДДФЛ:
Чл. 10. (1) В зависимост от източника видовете доходи по този закон са: 1. доходи от трудови правоотношения;
2. доходи от стопанска дейност като едноличен търговец;
3. доходи от друга стопанска дейност;
4. доходи от наем или от друго възмездно предоставяне за ползване на права или имущество;
5. доходи от прехвърляне на права или имущество;
6. (изм. - ДВ, бр. 113 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г.) доходи от източници по
http://212.91.171.190/acttxt.aspx?id=0&idna=7F49BBC7&idstr=0&type=ACT#IT_CHLEN_35_0чл. 35, както и доходи, облагаеми с окончателни данъци по този закон.
(2) В зависимост от формата на плащане доходите могат да бъдат парични и непарични.
(3) Когато паричните доходи са във валута, те се преизчисляват в български левове по курса на Българската народна банка към датата на придобиването им.
(4) Непаричните доходи се остойностяват в български левове към датата на придобиването им по пазарна цена.
Предоставянето на рекламни позиции за ползване от трета страна е именно такъв вид доход и съгласно КСО за този вид доходи не се дъжат осигуровки.
А ако се регистрирате като свободна професия и признаете тези доходи като доходи от свободна професия то дължите осигуровки, което автоматично обезсмисля целия труд, защото сумите са големи.
Мога да споделя и моя опит в решаването на проблема:
Във всички програми съм регистрирал фирмен профил (ООД) там си идват приходите и се отчитат като такива. Данъците се плащат по общия ред и не ме вълнуват такива въпроси като осигуровки върху тези суми. Единственият недостатък например при работа с гугъл е че плащанията се бавят малко повече от на физическите лица, но се свиква.