НЕАКТИВНА ОБЯВА! Търся човек за изработка на WP сайт

Днес лично четох оферта на едно уеб студио среден клас в България, прави само Wordpress, цената беше 12к за уеб сайт, не магазин, както разбрах към магазин дават 15-20к, агенцията започва с R, който разбрал, разбрал. Цените са доста вдигнати, когато препращам някой към агенция, после се връща и казва, вие сте луд, тези ми искат някакви пари колкото къщата ми струва. Явно пазара е към края си и се цени всичко, защото след 2-3 години тези агенции няма просто да има полза от тях, знаят това и просто последни действия, което е нормално.

Поздрави.
Честно казано сериозните агенции имат сериозни клиенти, и те плащат сериозни пари. Но чак пък такива за WP, вече не знам какво ще е това бижу. На мнение съм, че не може да се даде каквото и да е заключение, ако не се видят: изпълнено техническо задание и краен продукт. Има и други елементи, влизащи в общата картинка, но и двата споменати са достатъчни. И след това се съди. Колко хора са идвали и са ме питали "Това наистина ли е толкова?" и давам мнението си, на база именно тези неща. Според мен тази агенция работи така от много време и ще продължи да работи. Още ги има, нали?

Да не забравяме и че Уордпреса изисква редовно баене, демек поддръжка. Понеже има през ден ъпдейти на ядро, отделно на плъгини, на теми, па и току го хакнат...

А ако е нещо къстъм, фиксирано, и е минало тестовия период, в много случаи е достатъчно да връчиш един 'пищов' на админа на фирмата. Или на 'момчето/момичето за всичко' ако нямат админ. И пищовът даже може да се изчерпва с "АКО БАЧКА НЕ БАРАЙ, АКО СПРЕ - РЕСТАРТИРАЙ!"

Не мисля че е правилно да се обезценява WordPress, ако става дума за инсталация на тема и наливане на съдържание е разбираемо оферта от 1500 - 2000лв.

Това си е поне 7 дни работа защото всичко трябва да се изпипа и направи правилно.

Но къстъм тема + къстъм плъгини спокойно може да мине 10 000.

Не мисля че е правилно да се обезценява WordPress, ако става дума за инсталация на тема и наливане на съдържание е разбираемо оферта от 1500 - 2000лв.
ако е инсталация и донаправяне на тема е един ден работа, какви 1500лв, по-скоро ще се намери и за 150

ако е инсталация и донаправяне на тема е един ден работа, какви 1500лв, по-скоро ще се намери и за 150
Нека те върна към реалността. Следват в това "донаправяне на тема":
1. Демо импорт.
2. Визуализация и изкарване на реалните категории и страници.
3. Локо транслейт преводи на стингове.
4. Инсталация и настройка на кеш и секюрити. Ако държи де, не е задължително, може да мине аматьорската.
5. Cookie банер.
6. Оптимизация на изображенията с плъгин - минаване на webp.
7. Изчистване на демо постове и страници, освен ако не си падаш по извратени неща - да индексира лайна.

И още други малки дреболии. Ако решиш да му дадеш една инсталация и слагане на тема, искам после да те питам до къде ще го добута собственика. От моя опит знам, че тази схема претърпява резки провали.

И пак ще кажа, едните ще го направят за 150 лв., други за 1000 лв,. и после ще се види крайния резултат. Има телефони за 200 лева, има и за 1000 лева. Няма грижи, който каквото мисли, че е нормално да плати и получи.

Това са думи на човек, който никога не е правил сайт от край до край за клиент :)

Това са думи на човек, който никога не е правил сайт от край до край за клиент :)
правил съм много и на всякакви платформи
и клиентите не са еднакви, но има и такива каквито описвате
правил съм и с nulled теми, и купени и правени от мен - никога не съм имал проблеми дори с nulled 😁

@$INeed$ ти го обясни много правилно.

Обикновено хората които правят сайтове със това издържат семейството си.

Средно това което @$INeed$ ти обясни отнема 2 до 3 дни, колко сайта трябва да направиш по 150лв за да си докараш прилична заплата?

Пич, явно не се занимаваш професионално и имаш други доходи а тази твоя цена е за някой семеен приятел!
Според теб, ти всеки ден докато тунинговаш поредния WP намираш и клиент за следващия ден, така ли?
Данъци, осигуровки и счетоводство плати ли? И какво остана след хипотетичните ти 22 работни дена и 22 клиента?

Да правиш сайтове/магазини и подобни в България е доста лоша идея като бизнес, доста евтини клинети и доста претенциозни, но най-вече крайно нагли и не ценят труда на хората, но няма как да очакваш от човек който не цени своят труд и себе си да цени другите, но населението тук е масово от този вид. Винаги разбира се, евтиното излиза скъпо в тази услуга, защото това е услуга а не готов продукт, ако искаш да живееш нормален живот от изработка на магазини или сайтове, това ще е зор. Доста големи уеб студия едвам връзват двата края и собствениците имат още 2-3 бизнеса странично да преливат пари към уеб агенцията, ако предлагаш SEO и реклама там е друго, лесно клиента дава 4-6к на месец за таква услуга и няма много изисквания освен да има продажби, докато при изработка на сайт се иска яко работа, ако се прави всичко както трябва. Примерно 500 лв са само политиките и законовите рамки направени от адвокат, доста пъти чувам клиенти да казват, копирайте от някой сайт, дори общите условия искат да се копират на техният бизнес, цирка е пълен. Мързи ги да си напишат или отговорят на анкета за общи условия, просто да правиш сайтове/магазини изисква много нерви и търпение.

Поздрави.

Пич, явно не се занимаваш професионално и имаш други доходи а тази твоя цена е за някой семеен приятел!
Според теб, ти всеки ден докато тунинговаш поредния WP намираш и клиент за следващия ден, така ли?
Данъци, осигуровки и счетоводство плати ли? И какво остана след хипотетичните ти 22 работни дена и 22 клиента?
Яко е далеч от каквото и да е свързано с предаване на краен продукт на клиент. И е далеч над 3 дни, ако искате да предадете нещо читаво и работещо, само оглеждането за проблеми е доста време, минавайки през десктоп, Мобайл, таблет, нали, ако се държи на такива "дреболии".

Повечето драскачи на теми изпускат някои неща, които са твоя отговорност да хванеш, ако не искаш после да те потърсят и да ти обяснят какъв си смотан. ;)

@Станимир И , за това, ако си добър и това, което правиш е на високо ниво, избираш подходящи клиенти, другите да си правят лайната при учащи се с минали един курс от СофтУни. И двата типа клиента ще получат магазини, но някак едните ще успеят повече. В работата ми постоянно го наблюдавам. До болка се сблъсквам с това всеки ден почти. И за едните се пали свещ, а за другите - искрено им се радваш.

Яко е далеч от каквото и да е свързано с предаване на краен продукт на клиент. И е далеч над 3 дни, ако искате да предадете нещо читаво и работещо, само оглеждането за проблеми е доста време, минавайки през десктоп, Мобайл, таблет, нали, ако се държи на такива "дреболии".

Повечето драскачи на теми изпускат някои неща, които са твоя отговорност да хванеш, ако не искаш после да те потърсят и да ти обяснят какъв си смотан. ;)

@Станимир И , за това, ако си добър и това, което правиш е на високо ниво, избираш подходящи клиенти, другите да си правят лайната при учащи се с минали един курс от СофтУни. И двата типа клиента ще получат магазини, но някак едните ще успеят повече. В работата ми постоянно го наблюдавам. До болка се сблъсквам с това всеки ден почти. И за едните се пали свещ, а за другите - искрено им се радваш.
Exactly! Правил съм сайтове които само наливане и настройка ми е отнемало 2 - 3 дни но те са рядкост, в повечето случаи 6, 7 дена отнема докато успея да направя работещ продукт.

При къстъм тема и къстъм плъгини ме е хващало и месец докато всичко заработи и после на няколко месеца правя ъпдейти за да е up-to-date с ъпдейтите на WordPress.

Общо взето хората като чуят WordPress си представят 1 час работа и готово обаче реалността е тотално различна ако се изисква качествен краен продукт.

не ме разбираш правилно - казах 'ще се намери някой за 150', не че аз върша работа за толкова
напратив, моите цени обикновено са в горната граница
хайде да сметнем колко излиза ако работиш на по 500лв/ден:
- комуникация с клиента - 3-4ч, с това си е избрал, купил и ти дава темата
- работа по функционалността - напр. едно малко плъгинче, настройка на още няколко други идващи готови - 1 ден работа
- работа по дизайн и довършване - още половин ден
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
общо два дни, аз предлагам мой хостинг и от това печеля примерно още 200лв/г
това е типичен малък проект

общо е около 1000лв

ДДСта, адвокати, съдържание и т.н. е отделно, в общия случай аз нямам общо с това - тези пари само минават през мен и заминават по предназначение

от моя гледна точка 'да храниш семейство' с WordPress сайтове през 2025г е малко несериозно
Всичко опира до гледна точка, в България има компании които хранят цели семейства барабар с роднините само с WordPress сайтове.

И погледнато от другата клиентска страна, в честите случаи "правячите на сайтове", несериозни откъм срокове и време, поемат повече поръчки, отколкото могат да свършат в договорените срокове. Бавят клиенти, често са алкохолно или нарко зависими, което усложнява целия процес, особено ако си предплатил някакви пари и не можеш да ги намериш с дни, докато не изтрезнеят. Те са царе в намирането на извинения защо нещата не работят и не се случват. Това подкопава авторитета и работата на други съвестни хора, които се занимават с тази дейност професионално и отговорно. Често тези "специалисти" работят без договори, не са склонни да издадат фактура, обещават чудеса, но след като вземат парите, започват с оправданията. При най-малката критика или изискване за корекция изчезват, блокират те или се държат арогантно. Вместо да поемат отговорност, те обвиняват клиента, хостинга, ретроградния Меркурий и всичко друго, но не и собствената си некомпетентност. Друг проблем е, че понякога клиентът получава недовършен продукт, пълен с бъгове, който или не работи, или е толкова зле направен, че трябва да се преправя от нулата.
А най-лошото е, че този тип хора рушат доверието към целия бранш. Клиентите започват да гледат с подозрение на всеки уеб дизайнер или програмист, защото вече са изгорели веднъж. А междувременно истинските професионалисти трябва да се доказват своя професионализъм и да обясняват защо качествената работа струва време и пари, което не винаги означава, че по скъпото винаги е по-качествено и работи !

Последно редактирано:
И погледнато от другата клиентска страна, в честите случаи "правячите на сайтове", несериозни откъм срокове и време, поемат повече поръчки, отколкото могат да свършат в договорените срокове. Бавят клиенти, често са алкохолно или нарко зависими, което усложнява целия процес, особено ако си предплатил някакви пари и не можеш да ги намериш с дни, докато не изтрезнеят. Те са царе в намирането на извинения защо нещата не работят и не се случват. Това подкопава авторитета и работата на други съвестни хора, които се занимават с тази дейност професионално и отговорно. Често тези "специалисти" работят без договори, не са склонни да издадат фактура, обещават чудеса, но след като вземат парите, започват с оправданията. При най-малката критика или изискване за корекция изчезват, блокират те или се държат арогантно. Вместо да поемат отговорност, те обвиняват клиента, хостинга, ретроградния Меркурий и всичко друго, но не и собствената си некомпетентност. Друг проблем е, че понякога клиентът получава недовършен продукт, пълен с бъгове, който или не работи, или е толкова зле направен, че трябва да се преправя от нулата.
А най-лошото е, че този тип хора рушат доверието към целия бранш. Клиентите започват да гледат с подозрение на всеки уеб дизайнер или програмист, защото вече са изгорели веднъж. А междувременно истинските професионалисти трябва да се доказват своя професионализъм и да обясняват защо качествената работа струва време и пари, което не винаги означава, че по скъпото винаги е по-качествено и работи !
Никога не се е случвало при мен. Работя ЗАДЪЛЖИТЕЛНО с договор и фактура. Да случвало се е да ми се провали проект ,но винаги съм си връщал сумата която съм получил и за това работя 50% на 50% т.е 50% в началото на работата и 50% в края на работата. Не искам остатъка от 50-те процента докато клиента не каже "ДА ТОВА Е МОЯТ САЙТ!". Може би това е точно разликата между мен и "големите" агенции и разбирачи.

Горе