От: Най-добрата банка за депозит?
Мисля, че вече всеки с малко икономическа култура се досеща какво се случва. Дори да не е сигурен, по интуиция може да се долови вятъра на промяната, който предстои.
Можем да направим анализа на ситуацията поне, нали така?
Случва се това, че септември месец очакваме комисари на международния валутен фонд да дойдат в България. И не ги очакваме от днес, миналата седмица или от преди месец. Срещата е договорена доста отдавна. Какъв е плана и защо тези хора идват при нас? Отговора е повече от ясен - прекомерно надценения лев влияе на доста играчи в голямата икономическа игра. Поне от 2010-та очакваме въвеждането на еврото. Това, което се случва с банките в момента е катализатор на събитията, които така или иначе трябваше да се случат. А именно - въвеждането на еврото и всички произтичащи от това последствия.
Знаете ли, че преди повече от една година беше напечатано първата банкнота от 5 евро с надпис на кирилица? Ако ви е любопитно -
Банкнота от 5 евро с кирилица влиза в обращение
За какъв чеп му е на някой да печата евро банкноти с български надпис? Мисля, че всеки може и сам да се сети.
Ако този план се случи, а той трябва да се случи, какво означава това? На първо място означава инфлация. За да приемем еврото, борда, мисля, трябва да падне. Големият въпрос е какво ще е отношението при прехода от лева в евро! Вероятно поне 5:1, а вероятно и повече, защото икономиката ни е в тотален колапс и борда искуствено надува цената на лева.
Как ще се случи цялата дандания?
Като държавата реши да настоява за въвеждането на еврото. Какво ще накара държавата да предприеме подобен ход? Ем, вижда се какво се случва, мисля, че отговора е повече от ясен.
Правителството е изключително наясно какво се случва и защо. Дори бих казал, че помага. Факта, че БНБ дрема 2 седмици преди да предприеме решителни действия по отношения на КТБ, го доказва.
Играчите отдавна се подготвят за събитията. Това е и причината правителството все още да не е подало оставка. Всеки учасник в преговорите за прехода лев->евро, всеки, който е запознат с параметрите и сроковете, може да направи наистина мноооого парички. На всички големи и малки политически играчи им се иска да се включат по някакъв начин в тези преговори. Искат да могат да прогнозират събитията и да са активни участници, по възможност, в тях.
Очакват ни интересни 3-4 месеца. По-интересни ит от досегашнитег. Обикновените хора много ще страдат, въпреки, че в дългосрочен план еврото ще ни се отрази добре. В краткосрочен план ще е добре за големите длъжници.
Всичко това са само предположения. Ако мислим заедно, можем да стигнем до истините и да прогнозираме събитията, които предстоят да ни се случат и да се подготвим до колкото можем.