John Galt
Well-Known Member
Именно да, самата карта е закачена към индивидуална сметка, с индивидуален айбан, също както в банката ти картата е закачена за сметката ти.
Нямам инсталирано нищо друго освен приложението, с което я управлявам.
Значи, не можеш релано да нямаш връзка с някоя банка щом зад картата ти стои IBAN.
Тоест, ти нямаш ДИРЕКТНА връзка с банка, а ползваш посредник, което дългсрочно никога не излиза по-евтино.
Аз използвам дебитна карта на TransCard. Това e prepaid карта и не е обвързана с никоя банка, но пак си имаш индивидуален айбан, мисля, че може да пращаш и получаваш пари, но не съм сигурен на 100%, тъй като не я използвам картата за това.
Какво на мен ми допада и защо използвам нея, а не някоя банкова карта:
1. Не се занимаваш с банки. Картата ти не е свързана с банкова сметка, съответно нямаш такси от по 3-4-5 лв и т.н. При банките плащаш веднъж такса за сметка си, втори път плащаш такса за самата карта.
2. Ниска такса - 1 лв на месец без значение колко транзакции са извършени.
3. Чрез мобилно приложение отключваш, заключваш картата и т.н., доста е удобно,можеш да забраняваш дадени операции,ако я даваш на жена си примерно
4. Лесно зареждане - тъй като както споменах това е предплатена карта, можете да си вкарате колкото пари искате. Аз лично го правя през изипей. Вкарвам си примерно 1000 лв за месеца. На всяко зареждане на картата има такса от 1 лв.
5. Картата е мастъркард, навсякъде из Европа съм я използвал, нямал съм проблеми, както и съм пазарувал от няколко държави по интернет, т.е. няма проблеми приема се навсякъде и от всеки магазин.
За тегленето от банкомат не мога да кажа със сигурност, тъй като не съм теглил, но мисля, че нямаше такси. Днес може да изгегля малко пари, за да се изясни и на мен този въпрос .
Най-много ми харесва, че не се занимавам с банки, вкарвам си толкова пари, колкото искам и когато си поискам или ако съм примерно в чужбина казвам на някой да ми внесе от изипей някаква сума пари и те са мигновенно налични.
Картата, за която говоря е trans.cash, едни колега тук от форума ме светна за нея преди време, може би 2 години или повече, за което съм му много благодарен.
Не схванах къде е кирията от целия роман. Единствено може би частта "не се занимаваш" с банки е някакъв +, макар че зад тази услуга неминуемо стои някоя банка щом картата ти има IBAN, но айд - по-скоро не се занимаваш директно с банки, а чрез посредник, което, разбира се, няма как да ти излиза по-евтино дългосрочно.
1. Невярно; Не плащаш веднъж за сметката и после за картата. Преди години май беше така, но от години не е. Ползвам пакет на ПИБ срещу 3 лева на месец получавам сметка + карта + активно онлайн банкиране + може би най-големият плюс - безплатно теглене от банкомати в цялата страна. Като се има предвид, че можеш да сложиш високи лимити на картата за теглене от банкомат и че банкоматите на ПИБ дават да теглиш по 2000 лв. на транзакция, то съвсем лесно може да избягваш досадните банкови такси за теглене в клон. Та всичко това за 3 лева на месец мисля, че си струва.
2. Един лев на месец за карта е висока такса, не знам как реши, че е ниска. 3Д сигурност има ли тази карта?
3. Не рабзрах каква е ползата и кой ще се занимава с това да забранява транзакции? Отново питане - 3Д сигурност има ли тази карта и на какъв принцип работи, ако има? Банките вече имат модерни приложения през които можеш да правиш много повече неща от посочените.
4. Безбожно скъпо и безсмислено действие. Дали ще отидеш в банката да вкараш 1000 лева или през Изипей не разбрах каква е разликата освен досадната такса от 1 лв. на Изипей. А нямаха ли Изипей такси за банков превод към IBAN или имат някакво споразумение с тези транскард? Обясни малко повече
5. Това важи за всяка карта. Тоест - не е някакъв конретен + на услугата.
И това ти го казвам като човек, който също не е фен на банките, но просто сравнявам представената от теб услуга, която не е конкуретна като условия.