От: Най-силен период през годината - продажби
Аз доколкото знам няма толкова универсални стоки. Ако му дадеш пример, няма да е зле...
Хранителните добавки не са сезонни, зимата вървят едни, лятото други! Парфюмите не са сезонни! Консумативите не са сезонни, в това число влизат всички консумативи от всякакви сектори! Бижутата не са сезонни! Безалкохолните напитки не са сезонни! Спортните продукти не са сезонни! Дрехите не са сезонни, зимата вървят едни, лятото други! Електрониката не е сезонна! Мисля че тези са достатъчни като примери.
Относно логиката ви каква стока продавате хем е правилна хем не е!
Първо се гледа как продаваш, кои са ти клиентите и как продават те. Ако продаваш на едро нещата са много различни. На мен лятото ми вървят зимни стоки доста добре, но това е защото продавам на едро. Както и зимата ми вървят летните стоки. Попринцип силните месеци са новември до края на март. Това мога да го кажа от статистиките до който имам достъп на спидиторите. С годините работа в този сектор съм направил много контакти в различните спедиторски фирми и никога не пропускам шанса да ги разпитвам, кога кое им върви и от там обобщено мога да кажа че силния сезон за стоките на дребно са средата на ноември до края на март.
В търговията обаче има и значение, кой ти е таргета. Ноември декември най - много се купуват подаръци, следователно трябва да се стремиш да спечелиш възрастните, от 1-ви януари започват да пазаруват децата и да си харчат парите от празниците, тогава променяш подхода.
Относно коментара на колегата отгоре, който казва, че нямало търговец, който да разчита на един месец от годината, мога да му кажа да се гръмне. Имам клиенти с магазинчета на боровец, пампорово или сергии на морето и мога да ти кажа, че техния бизнес е изцяло сезонен, даже на боровец магазинчетата, при тях не става дума за месец ами за няколкото почивни дни и това им е, през другото време не работят, щото не им излиза сметката.