От: Нарушение ли е регистрация на домейн съдържащ бранд, ако се продават бранд стоки?
На мен дилемата ми идва, че принципно могат. Дефакто обаче не става дума за реплики или подобни. И не намирам причина да имат повод да оспорват. В крайна сметка има фирма, която е марка, прави определен вид продукти. Защо да ги тревожи изцяло брандиран и предлагащ техните продукти магазин?! Така или иначе те на крайните клиенти не продават. Все едно магазин за масла Кастрол, брандиран с Кастрол, продаващ Кастрол в сайт примерно castrol-bg com да го гонят. Ако не лъже, подвежда относно продукти или позиция във веригата на дистрибуция, то не се сещам за проблем. Ако твърди, че е оторизиран дилър, единственият за страната, а всъщност е реселър има проблем, ама иначе....
Има много причини да го гонят:
1 - Ако самите кастрол решат да създадат магазин на същото място (Било то със същия домейн или на същия физически адрес)
2 - Ако преценят, че подронва имиджа и авторитета им. (Примерно епъл не удобряват физически обекти, които не покриват изискванията им за брой преминаващи хора, обучен персонал и куп други неща и ако те хванат лошо ти се пише, адидас, наик, рийбок същата история)
3 - Ако цените на продавача са независими от тяхните изискавания. (Може да продава прекалено скъпо това е лошо, може да продава прекалено евтино това е лошо)
4 - Нямат реален договор с този търговец и по никакъв начин не им се отчита, всяко едно оплакване свързано с този магазин има голям шанс да не стигне до тях, което е лошо
5 - Няма равнопоставеност между тяхните реални партньори и измикярите без договор (аз бих ги нарекъл гомна заслужаващи линч и докладване до послено пред власите)! Не може лицето Х да е вложил супер много средства, нерви, време за да получи разрешение да продава даден продукт, а праднята Y да продава същия продукт без да си е мръднал пръста.
6 - Липса на всякакъв деклариран бизнес план за развитие на магазина и покачване на оборота. (Пръднята не дава отчет за продажбите и процента му печалба не зависи от това, докато на легалния зависи от това)
7 - Не се ангажира с покриване на минимални продажи, постоянен приръст на продажбите и бизнес план за равитие. (Докато пръднята си продава ей така на цени каквито той си реши, без да гони бюджети, обороти и без развитие лицето с документи си спуква задника всеки ден)
Има и още много други фактори, но просто ме мързи да ги изписвам, надявам се от тона ми разбираш какво ми е мнението за хора продаващи продукти без да имат реалното разрешение. За такива съм готов да вися по цял ден в икономическа полиция и да пиша доклади дълги, колкото романи.
Затова, ако ще се развиваш в дадена посока, проучи пазара, проучи марките и изскванията им, изкарай си всички необходими документи и стартирай бизнеса си на едни здрави основи, другото ще дойде от само себе си. Не може сульо и пульо да продават неща от които си нямат идея. Не може да продаваш авточасти и подправки за храна в един и същи магазин и всичко да е ОК защото ги взимаш от реселъри. Да и с реселъри се работи, аз също работя с реселъри и има неща които продавам без договор, но са такива неща за които просто няма с кои да сключиш договор, за всичко останало си работя с договори на които пише черно на бяло.
Не гледай на нещата повърхносно. Аз взимам от реселър, значи всичко е добре, защото ако утре реселъра згази лука пострадваш и ти. Първо, че може да фалираш само защото реселъри ти те фалира за да ти вземе бизнеса, което се случва с 99% от разработените фирми работещи с реселъри. Ако обвинят реселъра, че продава реплики, потърпевш си ти, защото си част от схемата (На времето така се фалираха магазините за парфюми, метода е следния даваш ми с фактура продукти, а пък аз кво ще ги правя си е моя работа, той ти дава продукт с фактура ти вадиш от кашона същия ама реплика и го продаваш на поставено лице, той изпищява и по веригата кои кои е се стига до магазина дето хал хабер си няма и го затварят, разбира се след 5 дена измикярчето отваря на същото място магазин за парфюми.) Има още много схеми по които е много неудачно да си в позицията на човек продаващ нещо без разрешение, а перфектния свят, много лесно става страшен.
СЪВЕТ: Сложи си ламарината на гъза от самото началото.