Като пазаруваш от OLX само с наложен, преглед и тест на стоката и вероятността за измама става 1%, трябва да си много наивен за да ти набутат примерно фалшива или развалена стока, но и това се случва.Аз лично съм давал фирма на КЗП. Резултата не закъсня. Обаче също така съм пускал жалба в полицията за измама от търговец през OLX. Съответно там наистина нищо не могат да направят ако сумата не е над някакъв праг. От тогава предпочитам да пазарувам през ebay и подобни чужди сайтове, където всичко е регламентирано и наистина пазят клиентите. Това е много жалко за нашата действителност и говори много за сивия бизнес, който разват голяма част от търговците. Дано повече хора се усещат в бъдеще и този вид псевдо търговци да бъдат изхвърлени от пазара.
Питах просто и ясно, има ли начин да му се наложи някаква санкция или не?
@ivan87sn дай го този сайт / магазин, стига бяга по тъча.
Ама това не е нормално, за кво са ни закони тогава. Излиза, че са само по желание. Трябва някак да се санкционират такива или да може хората да ги отличават лесно.
Всъщност сте доста далеч от истината (говоря за тези, които ме обвиняват). Аз студена вода хубаво ще пия, въпросът е че явно наистина излиза, според вашите мнения, че има дупка в закона. Или по-скоро законите важат само за тези, които доброволно са решили да ги спазват и един вид да се набутват с данъци, осигуровки, счетоводители и т.н. Искате да повярвам, че на този пишман търговец нищо няма да му се случи и едва ли не е закрилян от закона? Повечето мнения тук са в насоката, че едва ли не, той човека горкият не е виновен, че продава така. Това е нещо нормално - търговия било. Виновен съм аз, че съм купил, виновни са и другите, че са регистрирали фирми и са се набутали. Реално излиза, че няма институция, която да се занимава с такива нерегистрирани, тей ли? И за какви лични вещи говорите, като човека е с оборотна отстъпка 20% от Еконт, предполагам не става това с 2-3 пратки на лични вещи, и аз пращам неща с тях всеки месец, но отстъпка нямам. Питах просто и ясно, има ли начин да му се наложи някаква санкция или не? Или дори да няма санкция, някак да го принудят да се регистрира и да спазва правата на клиентите си като мен!
Ако те измами или ограби физическо лице, се жалваш в полицията. НО ЗА ЩЕТИ ПОД МИНИМАЛНАТА РАБОТНА ЗАПЛАТА ТЕ НЕ ОБРЪЩАТ ВНИМАНИЕ.
Искаш ли да ми покажеш случай, в който те оберат и ти откраднат 200 лв, полицията ще разследва? НИКОГА!Нито измамата, да не говорим пък за тежко престъпление като грабежа, не зависят от стойността/ размера на измамата/ грабежа.
За маловажни случаи на кражби и присвоявания, когато стойността на откраднатото е до 2 минимални работни заплати, наказанието е глоба по административен ред. Това е.
Друг е въпроса, че описания случай не е измама.
А още по-друг въпрос е, че действителността не е такава от само себе си. Ние сме си я направили такава.