Ненормално голяма MySQ DB

Kiril

Active Member
Здравейте,
Имам един нов WP-Woocommerce сайт. Пуснах го преди няколко месеца, но в началото докато ми хареса смених доста теми. Сега забелязах, че базата му е 46MB. Имам и други сайтове с подобно, като количество съдържание, но техните бази са около 6-7MB! Не забелязам някакво забавяне при зареждане на въпросният сайт, но все пак ме дразни.
Има ли лесен начин/плъгин да разчисти базата или да не се занимавам?

П.п. В заглавието съм изпуснал едно L. Не мога да го оправя. Благодаря на админа за това!
 
Разгледай в phpmyadmin кои таблици точно са най-големи и колко мегабайта са и кажи имената им да видим от къде идва размера.
 
Няма как, освен ръчно според мен. Освен ако нямаш никакво съдържание и не занулиш страницата и я пуснеш отново.
Виж като си слагал темите, да не си импортвал продукти и т.н. Обикновено освен бутон за импорт на демо съдържание има и такъв за премахване, но не са имали или не си го правил 5-6 теми са достатъчни да направят подобен размер от база данни.
Оправия сега, след време няма да стане по-лесно :)
 
темите бях основно безплатни, а доколкото си спомням нямаха демо съдържание. Погледнах в phpmyadmin и тези ми направиха впечатление:
  • _postmeta - 26,081 rows - 6.5MB
  • _icl_strings - 12,685 rows - 2.5МВ
  • _posts - 3.083 rows - 2.4MB
 
_icl_strings изглежда е на плъгина WPML. Не знам ползваш ли го в момента или само си го пробвал. Ако не го ползваш и няма да го ползваш в бъдеще, изтрий таблицата. Но ако ще го ползваш и си превеждал някакви неща с него, може да се изгубят, така че ти си прецени. И направи бакъп на базата преди да почнеш да я чистиш.
 
Така, размера на базата 46MB го видях в cPanel. След като направих експорт от phpmyadmin като .sql, файла е 8.2MB!
Извинете за тъпия въпрос, но на кое да вярвам? cPanel ли ме лъже или .sql файла? :(
 
Последно редактирано:
Инсталирай wp-sweep и ще си решиш проблема. Освен, че трябва да се изчистят от орфан дата, таблиците трябва и да се оптимизират. Таблицата _options също много набъбва, когато се инсталират много плъгини и теми, а тя е една от деликатните таблици в WP, относно нейното почистване от разни експерименти.
 
Благодаря,
wp-sweep поразчисти базата, но малко. Не ми се занимава повече с нея. Ще продължа на принципа “щом сайта работи добре - не пипай!“ :)
Спокойна нощ на всички!
 

Горе