От: Нет от Виваком
Не знам защо обърнахте темата на бТК vs Others. Фирмата се избира според критерия, а критерия е - за какво ти е този интернет. За да се обоснова, за разлика от доста по-горе които просто са казали бтк съкс, ще напиша следните редове, които за мен лично са пречка:
1. Динамичен ИП адрес. Това е голям проблем ако ползваш ssh към доста машини, а бройката на позволени IP адреси позволени за такъв вид връзка е ограничен.
2. Доста слаб ъплоуд. На мен той ми неубходим, поне за един от сайтовете ми. Ако съм с бТК наистина ще брадясам до де свърша нещо, което по принцип правя за 5 минути.
3. Доста слабо ниво на съпорт. Имал съм "щастието" (за тези които са пропуснали кавичките - нещастието), да говоря с техния колектив доста пъти, защото работя с фирма, която използва изцяло техен интернет и не спряха да ми обясняват как мрежовия кабел правел проблем (по телефона естествено), а аз се опитвах да им обясня, че съм сменил 6 кабела, 3 суича, 2 рутера, реших да им занеса мизерния модем, за който твърдях че не работи коректно. Първоначално ми отказаха подмяна, но след като бях със собственика на фирмата се видях укрилен и заявих, че ще ги съдим за възпрепятстване на работния процес в следствие неизпълнение на издадения от тях договор - клекнаха. От тогава проблеми няма.
Като цяло не бих ги препоръчал на нито един от приятелите ми, а и дори враговете ми. Крайна липса на компетентност, ниска скорост, много проблеми с дефектни модеми и главоболия по замяната им. Като цяло съветвам всеки който има дори един "селски" доставчик, да не се колебае, а да се закачи за него.
Единствените два плюса на бТК (Виваком) е, че имат 24 часова "подръжка", т.е. сладкодумна девойка и че кабелите им са заврени под земята, така че няма за какво да се притеснявате при гръмотевични бури.
Видях какво им е отношението към бизнес клиентите си, представям си какво е към физическите лица. За мен това е недопустуемо, за останалите не знам.
Забравих да кажа, защо също може да ги ползвате - просто се намирате на майната си и никой друг кабелен операто няма достъп до там. Като цяло бТК (Виваком) контролират селата и наистина крайно недоразвитите градове (без да се обижда някой, ако бтк е властваща сила в техния град), или наистина много отдаличените и ниско населени квартали на някои градове. Сами може да разберете, защо останалите доставчици са предпочитани.