От: Не искам правителството да ме остави без пенсия
Аз съм Марияна Коларова и протестирам срещу правителството и синдикатите.
Не желая да внасяме различни осигуровки, а да получаваме равни пенсии.
Нали това е идеята на индивидуалните вноски и партиди във втория стълб, колкото-толкова !!!
Източник:
http://gafovete-na-pravitelstvoto.blogspot.com/ (връзка към този блог има в посочената по-горе страница във Фейсбук)
Това, което искат да направят от правителството е законна кражба (казват му национализация). За последен път доколкото ми е известно, национализация се е провеждала през първата половина от миналия век. Резултатите са известни.
Лозунга на комунистите "От всеки според възможностите, на всеки според потребностите" може и да звучи хуманно, възвишено и т.н., но на практика не работи. В момента на този принцип се събират здравните вноски - плащат ги всички, а ги ползват тези, които имат нужда към момента (като няма никаква гаранция, че след време тези, които до момента са плащали, но не са имали нужда от лечение ще могат да се лекуват и да очакват да получат здравно обслужване на цена, колкото са платили за здравни вноски до този момент). На същия комунистически принцип се събират и част от пенсионните вноски (първия стълб на пенсионното осигуряване).
Първия стълб на пенсионното осигуряване и здравното осигуряване твърде много наподобяват на пирамида - парите, които сега внасяме се ползват от тези, които в момента имат нужда от тях, а тези, които сега внасят ще получават парите на тези, които ще внасят в бъдеще. А щом нещо изглежда като пирамида е доста вероятно наистина да е пирамида...
Пирамидите фалират когато постъпленията започнат да намаляват, а тегленията се увеличават. Точно това се очаква да се случи в близко бъдеще, защото относителното количество на пенсионери и болни нараства.
Има два начина да се отложи фалита на тази пирамида:
1) Като се ограничат тегленията (това става на практика с увеличаването на пенсионната възраст и либерализиране на пазара на медицински услуги така, че да може да се доплаща от пациента).
2) Като се намери начин за увеличаване на постъпленията (увеличава се здравния и пенсионния данък).
Мисля, че най-доброто решение е да се преминава плавно към частно и доброволно пенсионно и здравно осигуряване и постепенно да се намалява дела на пирамидата и увеличава дела на частните осигурителни/застрахователни услуги. Колко плавно и как точно да стане това е доста трудно да се каже...
Който иска да има пенсия да си направи пенсионна осигуровка/застраховка като ползва услугите поне на две фирми от различни държави и едната държава да е някъде извън европейската империя на злото (защото комунизма чука на вратата на ЕС).
Още от цитирания по-горе блог:
Според Българската КОНСТИТУЦИЯ
чл. 17. (1) Правото на собственост и на наследяване се гарантира и защитава от закона.
(2) Собствеността е частна и публична.
(3) Частната собственост е неприкосновена.
Индивидуалните партиди на всички осигурени първа и втора категория труд в Пенсионните фондове са точно това – частна собственост.
С влизането им в общ фонд партидите им най-вероятно ще бъдат закрити, защото НОИ не работи с лични сметки, а на солидарен принцип. В момента парите, които се трупат в професионален фонд, могат и да се наследяват, но с прехвърлянето им към солидарен фонд това също ще отпадне.