От първата история някои изводи са ти наопаки. Започнали сте били с малко пари... Не, започнали сте с твърде много пари. Аз бих препоръчал на всеки преди да се хвърли да се занимава сериозно с някакъв бизнес, първо да го пробва в малък мащаб. Искаш да продаваш аудио техника, тогава купи 1-2 усилвателя със собствени пари, продай ги и направи равносметка. Ако трябва пробвай с още няколко, докато разбереш има ли хляб в тая работа или не. Proof of concept е това. Това че сте били двама не мисля че е било проблем. Ако погледнеш най-печелившите бизнеси в историята, често се случва да са започнати от двама приятели. Просто клиентелата ви е била много ограничена и разходите твърде много.
Това с акциите е по-сложно отколкото ти изглежда. Уцелил си момента че е имало dip в пазарите и на късмет си изнезнал на печалба, защото са манипулирани. Но манипулациите се случват както в посока нагоре, така и в посока надолу. И даже е по-лесно да купиш нещо когато му е ниска цената отколкото да се решиш да го продадеш когато цената рипне. И аз съм го имал този проблем. Но печалбата трябва да се "реализира", така че се насилвай малко повече да си готов да продаваш някаква част когато си доволен от приходите, а ако освен доволен си изненадан и не можеш да повярваш, то най-вероятно е време да разпродадеш всичко ако може. Между другото Revolut са измамници, ако решиш да си държиш парите там приеми от сега, че по всяко време можеш да останеш без тях след като ти деактивират акаунта без причина.
За първото си прав, че трябваше да започнем с малко и да опипаме пазара, сега бих го нарекъл "пазарно проучване", не го направихме, може би защото искахме да сме като големите или просто смебили твърде смели.
Все още смятам, че пари от порядъка на 10к за започване на подобен вид бизнес е твърде малка сума, защото дори и тогава нашите преки конкуренти имаха стока за над 40+ хил лв.
За акциите не мисля, че беше късмет. Аз реално си пресметнах риска, че една две компании могат да фалират, но останалите дори и да се върнат на половината от което са били пак нямаше как да съм на загуба. Инвестициите ми са в големи телекомуникационни компании, Левис - дънки, енергийни компании, минодобивни, авиокомпании които са единственни в дадена държава и т. н.
Сащо знам че Революта не са читави, аз и не държа пари при тях, акциите се закупуват под лиценз на друга компания и дори Революта да се гътнат някой ден, аз ще си търся парите от ония.
П. С. Друго ми направи впечатление, след като пуснах темата започнах да следя аналитикса. Оказа се че 90% от хората видели темата, отидоха директно на последната история, което ме навежда на мисълта, че всичко тук е напреднала фаза предприемачи. Което е радостно естествено.
@AseasRoa Благодаря все пак, че си направи труда да изчетеш всичките три.