The dividend payment is classified as follows: (1) ordinary dividend; and/or (2) payment in lieu of dividend. The former designation is for a payment received directly from the issuer or its paying agent.
Точно мислех да задам въпрос за данъци/дивиденти и гледам сте го обсъдили...
В контекста на регулацията, че дивидент (5%) не се дължи, когато се търгува на европейски борси или европейски акции (поне така съм се информирал от няколко сайта) - по какъв начин е обоснована инвестицията в американски индекси през американска борса?
Иначе попитано, 5% данък не са ли повече от спестеното от таксите?
И се извинявам ако съм се информирал грешно за някое от горните твърдения...
Много ценен отговор, благодаря!
За човек, който иска просто регулярно да инвестира в индекс, но няма време да следи/варира не е ли вариант примерно индекс като SWPPX пред VOO от гледна точка на това, че Schwab е европейски и не би следвало да се дължат такси, въпреки че се търгува на щатска борса (IBKR), въпреки минималната разлика в такси/ликвидност?
Опитвам да разсъждавам отново въз основа на прочетена/събрана информация, за чиято достоверност не съм убеден.
Поздрави!
А аз вече няколко пъти споменавам, че моите счетоводители са убедени, че данък дивидент от акциите от чужбина е 10%, а не 5%, както аз си мислех, и както тук всеки пише. Някой има ли достоверна информация за целта, щот има значение дали се внася 5 или 10% на дивиденти, които предварително не са удържани от IBKR.
Същевременно има ли как да се спре това предварително удържане и да си ги внасяме сами у Бг?