Първо въпросния период от 1-2 месеца не се класифицира като инвестиция. Повечето хора приемат 5г. за минимум като период.
. Т.е. трябва да си изясним кой какво прави - дали инвестира, суингва или търгува. Темата е за дългосрочни инвестиции. Не за търговия.
Това е така, защото шансовете консистентно някой да има успех с всяка транзакция е нула. В най-добрия случай може да има малко над 50% успех.
За да цитирам мой колега:
portfolio turnover is a good risk/return indicator
Богъл също е писал много по темата. Това, което искам да кажа е, че колкото повече търгуваш - толкова повече риск имаш и е почти гарантирано да загубиш пари.
Аз съм напред 49% в INTC, но това няма абсолютно никакво значение. Нас ни интересува дългосрочно какво ще се случва. Като в снимката се вижда и интересен модел.
Ако можем да ивадим някакъв извод с KO и INTC:
- статистически обикновено високия дивидент води до ниска обща доходност.
- компаниите с нисък дивидент и висок ръст в дивидента за изминалите 5-10-15г. обикновено имат по-добро капиталово увеличение като цяло.
- който купува всеки месец с DCA щеше да хване голяма част от този ръст.
INTC са нагоре, защото правителството на САЩ здраво субсидира и ще продължава да субсидира. Компанията е въпрос на национална сигурност за тях.
КО са си прекрасна компания все тая кой какво говори. Въпреки, че ръста в дивидента им е изключително слаб.
WSM са чудесен пример за dividend growth компания за това портфолио.
- приличен дивидент.
- отличен ръст в дивидента през годините. 15.68% на годишна база за последните 5г.
- отлично капиталово увеличение през годините.
По принцип не бих купувал компании с над 2% дивидент, но имам цел да направя конкретен месечен приход и тогава ще започна да обръщам портфолиото. Пък и много компании потънаха прекалено много според мен и сега е добра възможност.
В някакъв етап ще прехвърля част от позициите в комбинация от JEPI, SCHD, SPY и още няколко американски ETF-a. Може и да пробвам high yield ETF-ит като TSLY, но няма да е в този акаунт.