Вкъщи решихме, че искаме да направим и дивидентно портфолио. Т.е. шефката реши и иска тя да го спонсорира. Fixed income ще бъде много популярен идните години, а за мен е по-скоро поредното упражнение.
Та, какъв е планът?
Целата е доход първо на месечна база, а после на седмична. Около 50 компании.
Идеята е за фиксиран, предвидим доход и да събирам реални данни, които имам право да публикувам. Сумите не са важни, а ме интересуват процентите.
Целта НЕ Е по-добър перформънс от SPY или VIG. Наясно съм, че най-вероятно ще е под тяхното ниво като доходност (не се знае де). И двата продукта имат съвсем друга функция. Също не са лесно достъпни за българи, защото са нужни пари за поне 100 бройки.
Параметрите са следните засега:
- Минимум $50 на месец.
- Дивидент от 3-4% с история за покачване.
- Payout ratio от 30% до макс 50%.
- Минимум 5г. история увеличаване на дивидент.
- Избраната компания трябва да дава дивидент в текущия или най-късно следващия месец.
- Доходите от дивидентите ще се реинвестират обратно в акцията, от която е дошъл (drip investing).
- Без продаване и ребалансиране поне 5г.
- Брокера отново е IB и това е отделен акаунт.
Остава един въпрос да решим дали да минава през фирмата. Някой някъде ми беше споменал, че може да се пести от дивидентите, но май не важи за компании от САЩ, а само за ЕС. Пуснал съм запитвания и ще видим.
Ще направя месечен бюлетин на сайта си с ъпдейти за покупките и съвсем прост анализ защо избирам компаниите.
Нека да видим дали с малко пари няма как да се събере сума след време.
Ако някой има предложения за допълнителни параметри ще се радвам да сподели.
Та, какъв е планът?
Целата е доход първо на месечна база, а после на седмична. Около 50 компании.
Идеята е за фиксиран, предвидим доход и да събирам реални данни, които имам право да публикувам. Сумите не са важни, а ме интересуват процентите.
Целта НЕ Е по-добър перформънс от SPY или VIG. Наясно съм, че най-вероятно ще е под тяхното ниво като доходност (не се знае де). И двата продукта имат съвсем друга функция. Също не са лесно достъпни за българи, защото са нужни пари за поне 100 бройки.
Параметрите са следните засега:
- Минимум $50 на месец.
- Дивидент от 3-4% с история за покачване.
- Payout ratio от 30% до макс 50%.
- Минимум 5г. история увеличаване на дивидент.
- Избраната компания трябва да дава дивидент в текущия или най-късно следващия месец.
- Доходите от дивидентите ще се реинвестират обратно в акцията, от която е дошъл (drip investing).
- Без продаване и ребалансиране поне 5г.
- Брокера отново е IB и това е отделен акаунт.
Остава един въпрос да решим дали да минава през фирмата. Някой някъде ми беше споменал, че може да се пести от дивидентите, но май не важи за компании от САЩ, а само за ЕС. Пуснал съм запитвания и ще видим.
Ще направя месечен бюлетин на сайта си с ъпдейти за покупките и съвсем прост анализ защо избирам компаниите.
Нека да видим дали с малко пари няма как да се събере сума след време.
Ако някой има предложения за допълнителни параметри ще се радвам да сподели.