Svetliooo
Well-Known Member
Дата център и супер компютър са различни понятия.EC дава пари за никому ненужни неща. това не е търговски компютър и е обречен на забвение, като всяко държавно нещо.
Вече няма суперкомпютри - всичко са дата центрове вече. Щото един ARM чип може да има повече изчислителна мощ от това чудо на бат боковата техника
А това с АРМ чипа дори няма да го коментирам ..
А сравнението на супер компютър със самоуправляващи се камиони .. мале мале. Дори в Техническия не съм слушал такива глупости.
На практика сравняваш ябълки с круши.
Дали можеха да се дадат тези пари за нещо друго - абсолютно. Имаме ли реално нужда от този супер компютър - не мога да кажа. И тъй като не знам дали реално имаме нужда, ще си спестя коментар, за да не се излагам като цитирания от мен колега.
Някой колега намеси политиката в темата и мисля че е напълно прав. ЕС работи с цел да разхвърли из целия съюз центрове, така че да не е всичко струпано в Германия и Франция ( подобно на инфраструктурата в Германия например ). А това е една страхотна възможност за страна като нашата и трябва да се възползваме на максимум. За момента естествено е само една хвалба по медиите, надявам се да се намери някой достатъчно умен ( какъвто не виждам в този форум ), да ни обясни за какво всъщност ще се използва този компютър и ще можем ли изобщо да оползотворим пълният му капацитет.