От: Нов заем от 8 милиарда евро!!!
Колега @ blackout8,
аз не съм финансов анализатор, какъвто предполагам сте Вие, нямам никакви амбиции да разбера структурите на финансовите действия на държавата ни.
Аз коментирам само това, което виждам, а то е очеВадно.
Предишните искаха да изтеглят заем, на което сегашните ревнаха с пълен глас че това ще задълбочи кризата, дойдоха сегашните и теглят заем, неколкократно по-голям от този, за който преди не са давали да се тегли.
Има фонд за гарантиране на влоговете, и той, според експерти е на стойност 3-4 милиарда лева, но се взима кредит за да се разплатят с вложителите в банката и то точно на стойност, колкото би трябвало да има във фонда, ако не беше така, щяха да кажат че фонда ще изплати 3-4 милиарда и останалият дефицит ще е от заема, което ако е така, значи плащанията ще надхвърлят 7-8 милиарда (фонда +заема от 4 милиарда).
Взима се заем от частни банки вместо от международната банка, което автоматично означава че взимайки заем от частна банка, означава освен по-високи лихви, и всички съпътстващи такси , които банките ще приберат, според мен някой от сегашното правителство си е казал "колко съм гениален, освен че ще се покрият някой плащания, ще се спасят някой банки от сектора", което има логика разбира се, ако още някоя банка фалира, това ще е много лош сигнал, проблема е че всички ние плащаме за тези ходове на държавата.
Има много поговорки за това, което става в държавата, едната е "Ти на мене ли ще повярваш или на очите си", или би могло да се добави "джоба си"
Бих добавил и "Не е важно дали си прав, важното е да си убедителен"
И последната, която е на Аристотел и според мен сегашните политици се движат по тази сентенция "Предпочитам невъзможното, което убеждава, пред възможното, което звучи неубедително", което вярно и за твърдите поддръжници на сегашните управляващи.