От: Някой запознат с търговията по морето?
Да, за количка явно трябва връзка с някой собственик на заведение или доста сериозен наем да му се предложи.
Мен конкретно ме интересува как трябва да е оборудван един павилион за да не могат да му откажат от хеи и другите продажба на храна. Като под продажба на храна имам предвид не само готова продукция, а и такава частично или не толкова, приготвяна в самият павилион
Реално погледнато винаги ще си в пререкание с патрула и началника му
Точно конкретно как се оформят нещата документално ред по ред не мога да ти помогна на 100%. Писал съм на двама- трима за които се сетих и ако споделят ще пиша конкретни неща. Но съм сигурен, че много малко хора са на 100% наясно с всичко. Идващото лято ще има "приятно" изненадани и от тези които са развивали подобен бизнес предходната година. Изискванията винаги вървят една крачка пред всичко останало.
Но @mur400 е прав - трябва да си "прикрепен" към някой обект поне документално. Например ако ще продаваш понички, трябва да имаш място където да приготвяш сместа. На хартия имам предвид. Пък ти ако искаш я бъркай и в багажника на колата
Здравни книжки задължително, течаща вода... Ток ако ти трябва ще трябва да говориш с някой от околните къщи/ заведения/ обекти. За временни обекти мисля, че не ти трябва разрешение(за ток имам предвид).
За касовия апарат, касиви книги няма да я зачекваме темата, тука е обсъждана много.
Само един съвет. НЕ се опитвай да хитруваш с трудовите договори. Там гледай всичко да ти е наред на 100%, че първо за това се хващат. Всеки си мисли "айде за лятото два- три месеца все ще замажем нещата. Единия на половин работен ден, другия без договор..." и кат те набарат става мазало. Знаят си къде най- често хората гледат да изклинчат. За това лично мое мнение - НЕ наемай човек на половин работен ден или непълнолетен. Тогава им светват очите като на бесни кучета и си пъхат носовете навсякъде. Почват се едни броенета на работни часове, почивки, гледане на графици и такива глупости... Като нямат с какво да се хванат всичко минава по плавно.
И понеже е по темата, макар да не знам при тротоарната търговия с храна какво са измислили в последните 2-3 години, но от скоро почнаха да следят малоумниците, по бистра, ресторанти и т.н. дали управителя кат ти излязат кибапчиата и кифтетата, ги дупчи с термометъра. Мери на колко градуса ще ти ги сервират и записва в един журнал. Та да знаете, ако са с два градуса по студени, можете да ги върнете и да се обадите на РИОКОЗ. Онези ще дойдат и ще направят разследване, понеже е недопустимо, киапчита са това, ей! 8)
Та се приготви ако сложиш и едно фризерче със сладолед, като Минчо Празников да гледаш по три пъти на ден каква е температурата вътре... примерно. Абе глупости безкрай!
Ах, и още нещо. Временен за няколко месеца или не обект, прави си сметката какви хора ще работят за теб (ако ще наемаш). Миналата година на два пъти различни хора са ми споделяли, че ги е страх да освободят подчинен който видимо не иска или не може да се справя със задълженията си (идва пиян на работа, държи се грубо с клиенти и т.н.) Причина - страх от донос и последваща проверка от НАП, РИОКОЗ и останалата черкезка пасмина...