всеки е почнал от едно ниво и е стигнал до задоволителен за себе си момент
Ето какво казва Наталия Янева, потребителка на desk.bg:
Висше образование
Град Варна
Университет Икономически университет
Факултет Факултет "Информатика"
Специалност Информатика
Интереси / Хоби
Напоследък нямам време за нищо! Но много обичам да се ровя в С++-то и да си правя програмки. Уви - животът е гаден - правя само курсови работи!
Повече за работата ми за мен си е много интересна и ме среща с много и различни хора, но все ми се ще като завърша да си работя по това, за което се трепах 4 години!
Моето мнение:
Някак ми се струва глупаво 4 години да се трепем, да хабим най-ценния ни ресурс - времето и да си късаме нервите, за да посветим 30 от следващите 42 години от живота си на работа за смешните 2-3 хиляди лева месечно.
Т.е. повечето хора обръщат 5/7 от дните си в пари, заявявайки "Ще работя за 2 000 лева на месец!". Целият ден от тези 5/7 минава в РАБОТА, ама ЯКА РАБОТА, независимо дали е физическа или умствена. Остават Ви 2 дни през уикенда, когато се чудите да почивате ли, с хобито ли да се занимавате или да излезете с приятели.
В крайна сметка от 7-та до 23-та година учим. От 23-та до 65-та година прекарваме 5/7 от ежедневието си в работа (5/7 от 42 са 30 години) и 12 години живеем.
И така какво излиза? Прекарваме 30+16 = 46 години в къртовски труд и 7+12 = 19 години в удоволствия... Съотношението е повече от 2:1
Аз предпочитам да направя това съотношение поне 1:2, ето защо съм толкова голям фен на книгите на Робърт Кийосаки и ето защо толкова ненавиждам безполезното висше образование!
Казвам безполезно, защото в сферата, в която работя аз (програмиране, компютри, електроника) използвам едва 1% от наученото в специалността ми Комуникационна и Осигурителна Техника в ПЖИ - смесица от телекомуникации, електроника, компютри, програмиране...
Доста по-полезни са ми практическият опит, информацията от Интернет и книгите, които се продават свободно в книжарниците, отколкото някакви професори, преподаващи технологии на възраст от 20 години (HTML и Линукс, които учат магистрите в ПЖИ) до 50 години (РЕЛЕЙНИТЕ гарови централизации) :-D