Аз сайтове нямам, поне не и бг, но този го пипам отвреме навреме, да е окей on page seo-то,
https://selina.bg преди 3-4 месеца беше на първо място по сребърни бижута, след месец два падна на седмица страница, наскоро пак отиде на първа позиция, сега selina.bg/bijuta мисля това, да отиде или за сребърни бижута също, да гони втори резултат в същата ниша, или да остане само за бижута, където е на трета страница, тая страница не е оправяна още, но най-вероятно ще гони само Бижута. ще го измисля. Засега ъбдейта е много добре. Иначе преди да се пипа сайтчето беше на седмица страница, линкбилдинг не са правили никога, което само ми доказва мислите, че повечето ниши в България, се оправят предимно с читав on page и адекватни страници. Гледам доста нагоре и категориите са отишли след ъбдейта, ще наблюдавам какво се случва.
Та дилемата ми е, понеже началната вече е отишла на първо място по сребърни бижута, като се пипнат пак категориите, там ядове няма да има да захапят здраво топ позициите, повечето вече са - да се пипне и страницата, която от техническа гледна точка държи Root-подкатегориите на 'сребърни бижута' - аз я оправях тези дни - да се гони втори резултат по "сребърни бижута" със selina.bg/bijuta , тоест да се пипне и да стане страница относно 'Сребърни Бижута' , или да се пипне леко и да се гони резултат само по 'Бижута', каквато ми беше и идеята първият път като го пипах сайта. Гледах днес, само по бижута страницата с главните категории е захапала на трета страница, без да е пипана с контент и да се мисли специално за нея.
Чисто семантично, пък и технически, ако го погледнем, главната страница, /root-а, трябва да е само за 'бижута' , пък категорията /бижута/ вече от магазина да е за сребърни бижута. Колкото повече ги мисля нещата да имат перфектна йерархия откъм tier keywords, толкова по-мътно ми става в главата, и накрая ще си остане така както е, с идеята нали дали /bijuta/ да е за бижута или за 'сребърни бижута'.
И разбира се тънкия момент да можеш да балансираш между това дали да си 100% perfect откъм SEO, или да рискуваш лош UX, визирам началната, което наистина ме учуди, че върна първи позиции, заради неща, които съм ги правил и знам, че не е окей спрямо seo - като липсата на h1 таг и разни подобни много малки дреболии, но ясно нещата се спасяват от семплите неща по темата и точните текстчета и заглавия на продуктите, които пък пълнят страницата с релевант content.
ps: too much ментални гимнастики