За мен това е първата стъпка от сценария за ограбване на българина при влизане в евро зоната. Аз поради това съм скептик за влизането в евро зоната. Да - в дългосрочен план ще ни се отрази добре, но в краткосрочен ще ни върне много назад. След 97 тъкмо хората понатрупаха малко капитали и идва следващата схема за източването им.
Така или иначе всяка страна претърпява криза(с различна дължина и измерение) когато дойде ред за преминаване към еврото. Не се сещам за страна която да е минала деликатно през този процес. В България където хората са потресаващо финансово неграмотни, където за малко преди 4 години да рухне банковата система, точно от тази неграмотност (да не се ситят че депозитите са гарантирани и да тръгнат да теглят поголовно). Където за 30 години се минава през 3 периода на фалити на банки, хиперинфлация и т.н ще ни разиграят всевъзможен сценарий и някои хора ще се обогатят - както през 97 са го направили.
Инвестирането в долари не е толкова лоша идия според мен, въпреки че долара е рекордно висок. Аз лично държа част от парите си в долари. В евро не държа, защото това е гаранция, че няма да загубя евро, но пък и няма да спечеля покупателна способност. При срив на лева е възможно да последва и срив на еврото. Не се знае какво са ни подготвили и какво се готви. Ето сега и Брекзит и други такива неща - еврото може да отслабне в световен мащаб.
Та първата част от този сценарий вече е факт - някой е накупил евро, обявява се тихомълком някаква промяна, раздухва се по медиите и се създава паника - еврото се продава и банките се напечелват яко. Нещата се стабилизират и хората тръгват да обменят обратно от което пак печелят банките. Тези които спестяват дългосрочно са прецакани, защото лихвите по спестовните продукти в евро са по-ниски от тези в лева. Пак банките печелят от това.
Любопитен е факта, че няма евро по банките. Това означава, че хората го държат кеш. Защото ако го вносяха обратно в банките, те нямаше да изпитват дефицит. Което пък от друга страна оцначава, че може да очакваме ръст на домовите кражби. Пак печели организираната престъпност и политиката която ще покровителства тези банди и ще им прибира оборота.
Иначе четох една информация, че реално на теория БНБ имя достатъчен валетен резерв в Евро, за да обезпечи курс 1.95583 и реално при свободен пазар курсът може да стигне и 1.8.
Следващия сценарий според мен ще бъде сериозна инфлация на лева - което ще позволи и донякъде на държавата да стигне малко по-добри финасови резултати - примерно 500 евро МРЗ при влизането в ЕЗ.
По документи уж инфлация няма, а цените на магазините и на услугите скачат постоянно. Не знам какви са тези статистики. Например услугите на банките, на мобилните оператори, на хляба(хляба стана брутално скъп, вече минава 2лв/кг) на водата, тока и т.н. Постоянно са нагоре. Това ни очаква и за напред.
Моят съвет е - не теглете кредити и не обръщайте нищо в евро към момента - не хранете мафията. Дръжте си парите в разнообразни валути + ценни метали, както трябва да се прави винаги, защото винаги има риск нещо да рухне.