От: Онлайн магазини-връщане на продукт
Аз точно затова при продажбата на часовници гледам да заобиколя този закон за връщане в рамките на 7 дена. В продавалник съм си писал "Стока, получена и приета с опция "преглед и тест" не приемам обратно". Имал съм случаи, когато клиент взема часовника от офиса и на излизане изпуска часовника и се чупи стъклото. Веднага пропищява, че съм му пратил часовник със счупено стъкло. Пратката имаше застраховка, но от Еконт твърдяха, че вината е негова, понеже часовника е бил повреден след като той е приел пратката. Накрая поисках записите от камерата и млъкна. С евтините(и не само) часовници ще имаш много проблеми. Като имах онлайн магазин са ми връщали продукт след 6 дена, понеже от носенето се получило прах вътре. Имах случаи на паднали стрелки, откачени каишки и т.н. Абе какво да ти разправям - един път тръгнеш ли да работиш легално и всички гледат как да те спъват.
П.П. Друга случка, за която се сетих: Имам поръчка за оригинален часовник от клиент. Пращам му го и го приема с опция за преглед и тест. След 3 дена ми звъни и иска да го връща и вика не съм длъжен да ти давам обяснение. Според закона е прав. Понеже продадох часовника през онлайн магазина, аз съм принуден да спазя закона. Изпраща ми той часовника обратно с наложен платеж, но без опция за преглед. Съответно от куриерската фирма му звънят, за да разреши преглед, понеже може да ми е върнал и часовник от лъки бой. Отварям пратката - същия часовник, без забележки - личи си, че не е носен изобщо. Тръгвам да разглеждам документите, всичко ОК. Обаче нали съм старо куче - понеже се познавахме със служителите от офиса, помолих ги за услуга - с инструмент отварям задния капак на часовника и се оказва, че е РЕПЛИКА! Тоест механизма е тотално различен. Звъннах на клиента през номера на Еконт, обясних му, че часовника няма да го приема и няма да му възстановя парите(става въпрос за сума от 450лв. ) Почна да ме плаши с КЗП, но бях толкова ядосан, че му теглих една майна и до там. Да, клиента винаги е прав, но и ти ако не си МЪЖ, едва ли ще успееш...