Чак пък отделен човек. Нужно е просто всеки да има някаква култура. Голямото замърсяване, според мен, идва от безотговорното харчене на ресурс, който преспокойно може да се оптимизира. Това безцелно возене по един в кола направо ми е пълна мъгла защо се случва, особено в градове, които няма как да дишат свободно, поради слабото им залесяване и старите превозни средства, които карат гражданите на този град. Второ място, и то сериозно, се дължи на отпадъците, които не знам защо така ни заляха в един момент. Решението тук е още по-лесно - глоби и доброволно организирани групи, дори и такива, които не са, за да се чисти регулярно. В един момент боклуците няма да са сериозен проблем, като му плеснеш на някой с изхвърлен фас - 500 лв. глоба, а в същото време организираш групи за почистване. Но защо да се прави, мизерията и мръсотията подтиска хората, и това е желания ефект. Това е една обща диагноза. Излизаш навън, оглеждаш се и лесно правиш извадка с какви хора съжителства човек. И обикновено ти става едно криво.
Отделно общините ги няма никакви в това отношение. Подписаните договори със сметосъбирателните дружества са на ниво - събиране на боклука, което от време на време проспиват, защото сме виждали много претъпкани кофи, изливащи се на улицата, пръскане на улиците 2-3 пъти в годината, освен ако няма някакви избори - това може да са повече, и събиране на листа, насипаните през зимата пясък, сол, пепел, сгурия. Всичко отгоре забрави. И нормално, каквото си подписал, нищо, че града ти изглежда като кочина, прави се всичко на минимума, за сметка на данъка, който никога не е на минимума. Ако данъците отговаряха на предлаганите услуги, тези общини щяха да фалират още в първия месец от влизането на това условия.