От: Оптимизирайте Скороста на Сайта си - Speed Performance
Е то като е почти статичен сайт става работата, но като гледам индекса нещата са 71/91
Как оптимизираш картинките?
Индекса не съм го пипал много , неми е толкова важен.
Картинките се генерират на момента с ImageMagick от оригиналната. Т.е. превюто и thumb ги генерирам на сървъра на мига (остават активни за 15 мин и после се трият, после ако пак потрябва пак се генерират). За целта съм задал -strip Опция да премахне всякакви EXIF и т.н. данни от картинката. Значи само това съм забелязал че на някой картинки сваля 10КБ. Кaчеството на JPEG на 50% ми се стори достатъчно:
Код:
[I][B]convert image.jpg -resize XXXxYYY -strip -quality 50 image-preview.jpg[/B][/I]
Сайта е динамичен, освен ако под динамичен не разбирате да мърда нещо там, анимации ... динамичен е понеже си зарежда от базата, според търсенето и т.н. може да даде резултати подобни на картинката и т.н. Не знам какво разбират под статичен и динамичен: за мен статичен е чисто HTML сайт, а такъв който работи с админ панел, база данни и извежда резултати според това какво и кой и как достъпва, кода и дори картинките се генерират през PHP си ми е по-скоро динамичен. Сега и аз имах преди разни ротатори дето въртяха 10 картинки и т.н. глезотии, ама това значи зареждане на 10 различни картинки и забавяне и го махнах. Махнах и други нещица, които даваха прекалено негативно отношение на скоростта, но реално с нищо не бяха нужни за посетител - това че там нещо мърда или че има 10-20 различни картинки и анимации и JS посетителя не го топли - той е дошъл точно за една единствена картинка (и ако нещо го заинтересува е полето търсене да търси други и "подобни отдолу ако иска подобна). Затова сайта бе прекодиран подобаващо.
Ти на сайта си имаш повече реклами от колкото джава... как да не стигнеш и 101....
Я опитай да оптимизираш една Преста, да те видим колко си добър
Никога не съм ползвал и не смятам да ползвам Преста, Уордпрес и подобни, всичко си пиша сам точно колкото ми трябва. Не казвам колко съм добър, а че е възможно да се стигне 100/100, а не както някой казват невъзможно. Друг е въпроса дали е нужно да е 100, мисля и 80-90 е предостатъчно. И джава нямам грам ... има javascript и ако пуснеш един тест ще видиш че е около 40% е точно javascript:
Все пак не мисля че JS обема е определящ за един сайт и има някакви "норми" кое колко да е (JS толкова, картинки толкова, текст, реклами толкова ...)
А колко реклами - колкото е позволено и колкото прецени собственика на сайта (в случая аз). Тествал съм варианти като брой, формат, разположение докато стигна до определено решение.