Осъден на 5 години, защото е убил човек, който не е спрял да го обира

От: Осъден на 5 години, защото е убил човек, който не е спрял да го обира

Ъъъ, ще ме извиняваш, но в Индия съществува кастово разделение (направо са си различни етноси) и нашите мангали са от най-низшата каста - където ги видят ги трепят с камъни. Така че може да се каже, че дори в собствената им родина не ги обичат.

Така е, не споря. Но, ако помниш, по Тошово време пак имаше проблеми с тях, но драстично по-малко. Учеха, работеха, говореха само български (иначе ядяха пердах от милиционерите направо на улицата). Успелите днес цигани (роми) са децата на онова поколение.
Днешната слободия и беззаконие отново им извади негативния фенотип. С други думи - въпрос на среда.

За redrum:
Това, че циганите нямат собствена култура не е изобщо вярно. Те са весели хора по принцип и дори в някои западни книги ги използват като пример за весел народ, обичащ шареното и празниците (т.е. празнуването им).
.
Напротив, вярно е. Те са просто имитатори без собствена култура и писменост. Когато им е било изгодно са били християни, когато им е било изгодно са станали мюсюлмани. Въобще, циганска работа.

Тео, прочети това - Циганите* в българската словесност през ХIХ век. И ще разбереш, че циганите винаги са си били такива. Но си прав, че циганин и демокрация/капитализъм са несъвместими понятия, на тях им трябва здрава ръка и социализъм.

Турците, както и християните, ги отхвърлят дотолкова, че и едните, и другите никога не ядат на една маса с цигани и дори не искат да пият от една и съща чаша с последните.

Ami Boué, La Turquie d’Europe, II, Paris, 1840, p. 29.

Чакайте сега малко, знам, че най-вероятно голяма част сега ще ми скочат, но реално тук се обсъждат 2 съвсем различни теми. Това, че на тоя крадящия господин отдавна мястото му е в затвора и е пълно безхаберие и мърлящина от страна на съд и прокуратура, че не е там е едната страна. От друга страна, обаче, да стреляш по човек, който бяга през прозорец не е никаква самоотбрана. За да е самоотбрана трябва да те напада и подобно твърдение за самоотбрана в този случай няма никакъв шанс да издържи в нито един съд - неслучайно е паднало на 3 инстанции по ред. Не съм сигурна, но мисля, че дори не е бил в дома му, а е бил заключен в някакво общо помещение. Освен това е стрелял с газов пистолет модифициран в боен, което също си е наказуемо. Това си е чиста саморазправа, а не самоотбрана. И пак казвам - съвсем отделна е темата, че "късметлията", който е убит отдавна е трябвало да бъде зад решетките. Подкрепям с 2 ръце, че който ти влезе в къщата не нагости трябва да имаш право директно да го гръмнеш или заколиш без да носиш наказателна отговорност за това, но така или иначе към момента не е така.

Чакайте сега малко, знам, че най-вероятно голяма част сега ще ми скочат, но реално тук се обсъждат 2 съвсем различни теми. Това, че на тоя крадящия господин отдавна мястото му е в затвора и е пълно безхаберие и мърлящина от страна на съд и прокуратура, че не е там е едната страна. От друга страна, обаче, да стреляш по човек, който бяга през прозорец не е никаква самоотбрана. За да е самоотбрана трябва да те напада и подобно твърдение за самоотбрана в този случай няма никакъв шанс да издържи в нито един съд - неслучайно е паднало на 3 инстанции по ред. Не съм сигурна, но мисля, че дори не е бил в дома му, а е бил заключен в някакво общо помещение. Освен това е стрелял с газов пистолет модифициран в боен, което също си е наказуемо. Това си е чиста саморазправа, а не самоотбрана. И пак казвам - съвсем отделна е темата, че "късметлията", който е убит отдавна е трябвало да бъде зад решетките. Подкрепям с 2 ръце, че който ти влезе в къщата не нагости трябва да имаш право директно да го гръмнеш или заколиш без да носиш наказателна отговорност за това, но така или иначе към момента не е така.
Не съм съгласен. Четох съдебното решение, там пише, че нямал право да извърши граждански арест, защото онзи не бил обрал още никой и нямало престъпление. Бил си признал, че ще обира, ама не бил обрал, следователно е невинен. А иначе, той е скочил към него и най-вероятно старецът се е шашнал и е гръмнал. Имайки предвид социалният му статус, това че кооперацията им е обирана 40 пъти и колко пъти е задържан и съден наркомана, не би трябвало въобще да се повдига обвинение. Законът трябва да бъде променен - хванеш ли някой у вас, колиш и бесиш.

Някой изобщо направи ли си труда да прочете линковете които бях постнал в предния ми пост ? Ето един цитат от този линк - Осъденият на 5 г. затвор художник Йордан Опиц: Сбогом на всички! Няма да живея и 2 месеца

Данчо слага пищова в задния си джоб и излиза пред кооперацията да чака полицията. Вътре съседите успяват да притиснат Миндов и Янчев. Изведнъж обаче прозорецът на полуетажа се отворил и Мариан подал единия си крак. В ръката си държал 40-сантиметрова отвертка, спомня си иконописецът. Стой на място, извикал Опиц. В този момент Мариан скочил, а иконописецът стрелял. Раненият младеж побягнал и около час и половина по-късно бил намерен мъртъв близо до сладкарница.

Няма значение колко е голяма отверката - дали е 40 см. или 5 см. Всичко тънко и остро е оръжие. Не е задължително да е нож! Дори една безобидна кибритена клечка е оръжие. Човек може да бъде убит тихо и светкавично ако му забият клечка от кибрит или клечка за зъби в гърлото, а точно там кожата е най мека, нежна и финна, и много малко сила трябва да ти забият клечка там. Няма нужда от нож. А той е бил с отверка. Щом е доказано че дори една клечка става хладно оръжие, мисля че нещата са от ясни по ясни!

Имайки предвид социалният му статус, това че кооперацията им е обирана 40 пъти и колко пъти е задържан и съден наркомана, не би трябвало въобще да се повдига обвинение. Законът трябва да бъде променен - хванеш ли някой у вас, колиш и бесиш.

Законът си е добре. Виновна за присъдата е съдийката. Тя е рецидивистка в тъпи отсъждания и има дълъг списък с простотии сътворени от нея. Законът й позволяваше да не го вкарва в затвора, но тя го направи. Същата съдийка има пръст в едно предишно оправдаване на Маргините, тя спаси Максим Ставийски от затвора и т.н. Случайни неща няма и законът изобщо не я е задължавал да го праща в затвора.

383228_10151051582181641_1713023235_n.jpg

Одеве прочетох, че в президентството не е получена молба за помилване на тоя човек. Трябвало да се подаде молба, за да има процедура.

Одеве прочетох, че в президентството не е получена молба за помилване на тоя човек. Трябвало да се подаде молба, за да има процедура.
Само дето доколкото разбрах той е заявил, че няма да подава такава.

И после ми разправяте, че съдебната система не е проблема а ББ.
Закон за защита на имуществото с оръжие, ще промени толкова много неща в БГ за добро, че тази партия която го внесе ще си гарантира невеорятни големи ползи за идните мандати

Само дето доколкото разбрах той е заявил, че няма да подава такава.
Става въпрос за това, че не той да подаде, а хората, които се събират в групи във фейсбук в негова защита да подадат молба за помилване.

Наказателен кодекс (настоящ):
Чл. 9. (1) Престъпление е това общественоопасно деяние (действие или бездействие), което е извършено виновно и е обявено от закона за наказуемо.
Чл. 12. (1) Не е общественоопасно деянието, което е извършено при неизбежна отбрана - за да се защитят от непосредствено противоправно нападение държавни или обществени интереси, личността или правата на отбраняващия се или на другиго чрез причиняване вреди на нападателя в рамките на необходимите предели.
(2) Превишаване пределите на неизбежната отбрана има, когато защитата явно не съответствува на характера и опасността на нападението.
(3) Няма превишаване пределите на неизбежната отбрана, ако нападението е извършено чрез проникване с насилие или с взлом в жилище.
(4) Деецът не се наказва, когато извърши деянието при превишаване пределите на неизбежната отбрана, ако това се дължи на уплаха или смущение.

Сега остава някой да постне името на адвоката, който при такива закони не е успял да го измъкне.

Става въпрос за това, че не той да подаде, а хората, които се събират в групи във фейсбук в негова защита да подадат молба за помилване.

Още веднъж ще си повторя цитата от предпоследният ми пост:

От тук можете да изпращате вашите въпроси и коментари до Президента

(3) Няма превишаване пределите на неизбежната отбрана, ако нападението е извършено чрез проникване с насилие или с взлом в жилище.
(4) Деецът не се наказва, когато извърши деянието при превишаване пределите на неизбежната отбрана, ако това се дължи на уплаха или смущение.

Сега остава някой да постне името на адвоката, който при такива закони не е успял да го измъкне.

относно (4) - то всеки може да се каже, че се е уплашил...(то оставеше да не е )

относно (3) - не разбрах - крадеца е бягал, нали? т.е. не е нападал - ако човека не е стрелял по него - той е щял да избяга..
аз така го разбирам - имало е превишаване пределите на неизбежната отбрана

Писмо с искане за помилване на иконописеца Йордан Опиц внесе ВМРО в деловодството на Президентството, съобщиха на сайта си от ВМРО. Източник

За милиони няма закони - за кокошка няма прошка:

Опиц в затвор на 10-ия ден, богаташ от Доспей седем месеца на свобода

Ей това са "съдебните" магистрати - боклуци и измет! Мутренска съдебна система, защитаваща правата на престъпниците. Давайте, стимулирайте още престъпниците като ги защитавате. Долни мръсни мекерета.

Прочетох, че въпросният иконописец и комшията му имали навика да се забавляват като хващат бездомни котки в капани и ги разстрелват:
https://www.google.bg/search?q=Опиц+котки&sugexp=chrome,mod=12&sourceid=chrome&ie=UTF-8

Ако е вярно, ще разпиша подписка да го тикнат за 15 години, вместо 5.

Всъщност не, подобни изроди трябва да се запират доживот.

Това с животните е хвърчащо обвинение от неизвестен обвинител. Възможно е както да е вярно, така и невярно. Не е обвинен в това и затова не е съден за това. Аз лично съм против всякакво насилие срещу живи същества освен когато не се налага (защита на себе си или други). Този случай ми е бая неясен, но ми е странно да получи толкова голяма присъда предвид обстоятелствата, за които масово знаем.

От: От: Осъден на 5 години, защото е убил човек, който не е спрял да го обира

Прочетох, че въпросният иконописец и комшията му имали навика да се забавляват като хващат бездомни котки в капани и ги разстрелват:
https://www.google.bg/search?q=Опиц+котки&sugexp=chrome,mod=12&sourceid=chrome&ie=UTF-8

Ако е вярно, ще разпиша подписка да го тикнат за 15 години, вместо 5.

Всъщност не, подобни изроди трябва да се запират доживот.
Аз пък мога да кажа - К*Р за бездомните животни и техните защитници! Който иска животно да си го гледа У ДОМА! Защото утре детето ми може да хване някоя болест от котките, тогава кво правим?

Горе