От: Отглеждане на маслодайна роза
За цената съм убеден, чувал съм го от хора, които имат по над 100 дка ниви.. иначе не вярвам, че 2-3 бона няма да ме оправят, разходите не мисля, че са толкова високи - 400-500 корена са нужни за декар, за да се запълни, един корен мисля, че е някакви стотинки, но не знам какви точно - грубо да кажем 15-20 ст, най-много, което ще рече за 10 дка - само 1 000 лева за корени, засаждането, подрязването и пръскането сигурно ни ще си го правим, само за орането и за консумативи - торове, препарати и т.н. най-много да отидат да отидат останалите пари...
Доколкото знам розите дават още първата година цвят, в рамките на 100-200 кг, както споменах, в зависимост от условията и поддържането им. Например, ако не ги гледаш целесъобразно, а колкото да кажеш, че гледаш рози може да добиеш и много по-малко от гореспоменатите цифри. Според мои изчисления, би трябвало с първото бране да си върна инвестицията и малко отгоре, като добавим евентуално и субсидията. Хубавото, е, че например след 3-4 години добива се вдига двойно, тройно и дори четворно и ако се полагат необходимите грижи може да се стигне до цифри от 500 до 800 килограма на декар, което, е повече от добре..но нямам преки наблюдения, а и още не съм говорил с човек, който се занимава с това от години, за да съм напълно сигурен в това, което пиша..