Отказ за издаване на Фактура

mantaman

Well-Known Member
Днес един познат ми се оплака че доста известна фирма от онлайн бизнеса му е отказала да му издаде фактура за плащания направени по банков път през фирмената му сметка с обяснението че когато се е регистрирал не бил посочил че ще иска фактура.

Цялата история ми се вижда доста абсурдна
- първо защото въпросната фирма би трябвало да не може да скрие тези пари - тоест и да издаде и да не издаде фактура тя ще плати данъци върху тях
- второ все ми се струва че някъде по законите трябва да е записано че търговец няма право да отказва издаването на фактура

Ама пък като се замисля в БГ всичко е възможно например да имат в някоя банка не обявена банкова сметка в която да пренасочват парите на хората които не искат фактура и да не плащат данъци върху тях, Което пък от друга страна не ми се вярва щото е много известна фирма и ако нещо такова излезе верно ще е егати и скандала
 
От: Отказ за издаване на Фактура

Абе доста години учих и се занимавах със счетоводство ама не ми минават други варианти през главата - А и варианта с необявена фирмена сметка даже ми се вижда нереален защото при тези ниски данъци да укриваш доходи е пълна глупост още повече че тук става въпрос за фирма която със сигурност има над милион оборот на година не виждам как ще ги измъкне тези пари а и за какво са им без доказателство за произход.

По скоро вероятно цялата работа се дължи на малоумна вътрешно фирмена организация
 
Цялата история ми се вижда доста абсурдна
- първо защото въпросната фирма би трябвало да не може да скрие тези пари - тоест и да издаде и да не издаде фактура тя ще плати данъци върху тях
- второ все ми се струва че някъде по законите трябва да е записано че търговец няма право да отказва издаването на фактура
Тъй като ми се случи да си комуникирам повече от 3-4 часа с счетоводителка-далавераджийка, ще ти кажа как ще мине всичко това:

1. Ще ги скрие като ги занули с вече съществуваща-издадена фактура, която е или на същата стойност или някак ще ги нагласи нещата. В случая мисля, че ще се получи, защото мисля, че нямат договор, който да е обвързан с това плащане. Ще плати данъците, ако ги обяви тези пари като приход. Така де, те са приход, но винаги може бай Генчо да му плесна една входяща фактура, зануляваща тази.

2. Нямаш право да отказваш нито фактура, нито касов бод, те са задължителни. ;) Не е нужно даже да ги искаш, те ти се полагат. ;)

Но до там ни е икономиката, че въпрос "Искаш ли фактура?" е нормален за всеки бизнес. За това, ситуацията ми е позната до болка. Фирмата заслужава глоба, която е от 500 до 5К, ако не се лъжа за неиздаване на фактура. Но това е най-малкото. След това ще захапят и друго от сметките. Направо ще ги фалират. За това, приятеля ти няма проблем, само леко да го намекне.

П.П: Местя темата в счетоводни и юридически въпроси.
 
От: Отказ за издаване на Фактура

Блинки за парите постъпили по банковата им сметка те не са длъжни да издават фактура, ако клиента не им поиска - Но поиска ли им нямат право да не издават.

Защото дали издават или не издават фактура тези пари им влизат като приход и дали после ще търсят фалшиви разходи пак няма значение за това дали ще издадат фактура за постъпило плащане.

Единствено има смисъл ако ползват някакъв вид фалшива фирмена сметка - Което пък от своя страна е напълно безсмислено защото те ако в БГ не си изперат парите с този нисък данък трябва да са луди да ги крият и да ги носят някъде другаде.
 
На мен ми е ясно какво е нужно да се направи, но определено, ако не му я предоставят, има как да минат средствата по друго основание. ;) Ама и да им поиска и да не им поиска, те са длъжни, няма значение какви ги върши сивия сектор. :)

Те влизат като приходи, тук няма спор, но реално докажи, че не може да се обвърже с фактура № ХХХ, която е на същата стойност, но преди няколко седмици. Все пак и фирмена задлъжнялост имаме. А за давност на фактура, ще те излъжа колко е. Фалшиви разходи имат над 80% от фирмите. Казвам го, защото и това ми бе споменато. Гадно е, но е факт.

Виж, за фалшива фирмена сметка не знам, това мисля, че вече минава границите на ненормалното, за което така или иначе си говорим тук. Да, фирмите имат нисък данък тук, така е, но това се дължи и на база обстановката, която предоставят на бизнеса. ;) Поне така си го обяснявам. БГ бизнесмена не, че не иска да си плаща данъците, просто тези, на който им е тегаво и не им се осигурява нормална бизнес среда си правят врътките, а другите просто са дупета и предпочитат да имат новата S класа, пред това да ги отчетат като печалба и да си разпределят дивидент. :)

Твоя приятел определено може да ги стресне. Дори и да няма доказателства, че са имали бизнес отношения, то една жалба или сигнал ще са достатъчни. Направо ще ги фалира. )
 
От: Отказ за издаване на Фактура

Блинки не може да издават други фактури - срещу тази сума на други лица - парите не са влезли кеш срещу касова бележка.

Парите щом минат по банков път няма тънга-мънга - Срещу тях трябва да издадат фактура на точната фирма при поискване и ако не го направят по лесният начин ще го направят по трудният.

А колкото до "фалшивата" банкова сметка - Това може да се направи без никакъв проблем - Данъчните няма как посмъртно към момента да разберат коя фирма къде има сметки. До колкото си спомням задължение на фирмите е да си обявяват банковите сметки

Въпросът е че това е много рисковано за известна фирма защото ще бъде страшен удар за имиджа на фирмата, а пък от друга страна те после трябва да се чудят какво да ги правят тези пари да ги изперат за да могат да ги ползват
 
Не, не ме разбра. Парите са влезли, нали? Но са наредени ей така, от нищото, няма основание, няма договор, няма нищо. Демек, някой е наредил нещо си към тях. Както се вика, може да е и грешка, случва се. :) Касовият бод е само при плащане на ръка, това няма какво да го намесваме. Той е платил по банка, нали?

Те ако бяха читави, щяха преди това да издадат фактура, за да може клиента да има основание за плащане, макар че и варианта и след това да се издаде фактура не е рядко явление. Аз така си купих бойлер - плащам си и после ми даде фактура, което не е много правилно, но карай. Даже не е нужно да е фактура, а проформа-фактура, за да може да не се анулира, ако се откаже потребителя. Но това е друго.

Данъчните как така няма как да разберат? При проверка, всичко ще изскочи. Поне, ако са добри следователите. :)

Да не мислиш, че след като е решила да направи така, не го е имала на ум, какво рискува дадената фирма. Чувал съм фирми да не си разменят фактури, да си плащат под масата, но рядко попадам на случка, в която фирма се опитва да го играе така пред непознат клиент. :)
 
От: Отказ за издаване на Фактура

Блинки ако те кажат че парите са ги превели без тяхно знание и договор трябва да ги върнат - Което едва ли им е голяма по голяма оферта от това да издадат фактура

Ниидс трябва да ти кажа че тук в УК нещата са още по доджи - Тук е такава пунта всичко че БГ мяза на строга немска икономика - Ни имат фирмите касови апарати ни фактурите са им фактури всичко е на честна приказка (говоря за дребният частен бизнес) държавата разчита на това че всичко почти се плаща с карти и там бягане нема - който може да работи кеш нема кой да го барне - Обаче те и на това са му измислили чалъма - И да изкараш много пари няма какво да ги правиш щото не можеш да си купиш къща без да докажеш дохода на парите.
 
От: Отказ за издаване на Фактура

Ако става въпрос за българска фирма, може да подаде сигнал в НАП, прилагайки копие от банковото извлечение, в което личи плащането, копия от водената кореспонденция и доказателства за получената стока/услуга - въобще всичко, каквото има във връзка със случая. Много бързо ще ги потърсят от НАП, гарантирано. Ако при проверката светнат още няколко червени лампички (явно това е практика, щом го правят със случаен клиент), ще им спретнат една данъчна ревизия няколко години назад.

Фирмена банкова сметка в българска банка "не мож" я скри от НАП. Няма нужда да се декларира, НАП получават информацията служебно от самите банки почти в реално време. ;)
 
От: Отказ за издаване на Фактура

"второ все ми се струва че някъде по законите трябва да е записано че търговец няма право да отказва издаването на фактура"

Така е.
ЗДДС

Чл. 113. (1) Всяко данъчно задължено лице - доставчик, е длъжно да издаде фактура за извършената от него доставка на стока или услуга или при получаване на авансово плащане преди това освен в случаите, когато доставката се документира с протокол по чл. 117.
(2) Фактурата се издава най-малко в два екземпляра - за доставчика и за получателя.
(3) Фактура може да не се издава:
.
.
.
(4) Фактурата се издава задължително не по-късно от 5 дни от датата на възникване на данъчното събитие за доставката, а в случаите на авансово плащане - не по-късно от 5 дни от датата на получаване на плащането.
.
.
(6) Когато издаването на фактура не е задължително, тя се издава по желание на доставчика или на получателя, като всяка страна е длъжна да окаже необходимото съдействие на другата страна за издаването.
.
.

Чл. 182. (1) (Изм. - ДВ, бр. 108 от 2007 г., в сила от 19.12.2007 г.) Регистрирано лице, което не издаде данъчен документ или не отрази издадения или получения данъчен документ в отчетните регистри за съответния данъчен период, което води до определяне на данъка в по-малък размер, се наказва с глоба - за физическите лица, които не са търговци, или с имуществена санкция - за юридическите лица и едноличните търговци, в размер на определения в по-малък размер данък, но не по-малко от 1000 лв.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 108 от 2007 г., в сила от 19.12.2007 г.) При нарушение по ал. 1, когато регистрираното лице е издало или отразило данъчния документ в периода, следващ данъчния период, в който документът е следвало да бъде издаден или отразен, глобата, съответно имуществената санкция е в размер 25 на сто от определения в по-малък размер данък, но не по-малко от 250 лв.
 
От: Отказ за издаване на Фактура

С две думи да ви кажа случай с доставчик на интернет и тв в Пловдив.... Ако искате фактура, цената на услугата е 26 лв., ако не искате е 22 лв.(не схващам логиката в промяната на цената).
 
Има някакъв срок след плащането, в който трябва да се издаде фактурата, мисля че е 3 работни дни, но не съм много сигурен. Та ако човекът се е сетил, че ще иска фактура, чак след 2 седмици след като е платил примерно - "късно е либе за китка", дет се вика.
 
От: Re: Отказ за издаване на Фактура

2. Нямаш право да отказваш нито фактура, нито касов бод, те са задължителни. ;) Не е нужно даже да ги искаш, те ти се полагат. ;)

Но до там ни е икономиката, че въпрос "Искаш ли фактура?" е нормален за всеки бизнес. За това, ситуацията ми е позната до болка. Фирмата заслужава глоба, която е от 500 до 5К, ако не се лъжа за неиздаване на фактура. Но това е най-малкото. След това ще захапят и друго от сметките. Направо ще ги фалират. За това, приятеля ти няма проблем, само леко да го намекне.

П.П: Местя темата в счетоводни и юридически въпроси.

А как стои въпроса с фактура от глобул за частно лице? Тъй като ми трябваше такава за да мога да си верифицирам сметка (една алтернатива на paypal), а от 2 офиса на глобул ми заявиха, че фактура не могат да ми издадат. Касова бележки ми дават, но на нея нищо не пише, само сумата която съм дал. Но как ще докажа, че е моята сметка... просто няма как.
 
Re: От: Re: Отказ за издаване на Фактура

А как стои въпроса с фактура от глобул за частно лице? Тъй като ми трябваше такава за да мога да си верифицирам сметка (една алтернатива на paypal), а от 2 офиса на глобул ми заявиха, че фактура не могат да ми издадат. Касова бележки ми дават, но на нея нищо не пише, само сумата която съм дал. Но как ще докажа, че е моята сметка... просто няма как.
Това е задължително. НО като се изисква от клиента, защото май ти дават реално само касов бон. Ти обясни ли им за какво е. Лошото е, че повечето такива фирмички се оправдават с това, че системата им не може да генерира фактури на частни лица, което е малоумщина, защото благодарение на фактурата за колата и гражданската успях да верифицирам акаунта си. НЕ разчитам на мобилните ни оператори, фирма която ти продава телефон на по-високи цени от тези в нета, нямам им доверие. ;)

Вземи други сметки - ток, вода, парно, наем, каско, застраховка, от бензиностанция питай, или друг оператор.
Има някакъв срок след плащането, в който трябва да се издаде фактурата, мисля че е 3 работни дни, но не съм много сигурен. Та ако човекът се е сетил, че ще иска фактура, чак след 2 седмици след като е платил примерно - "късно е либе за китка", дет се вика.
Май беше 5 дни след издаването на касовия бон-фактура.

С две думи да ви кажа случай с доставчик на интернет и тв в Пловдив.... Ако искате фактура, цената на услугата е 26 лв., ако не искате е 22 лв.(не схващам логиката в промяната на цената).

А тези са глоба. Това е ебаси икономическия стимул. Сигурно ти го обясняват това с данък-печалбата. :)
 
Re: От: Отказ за издаване на Фактура

С две думи да ви кажа случай с доставчик на интернет и тв в Пловдив.... Ако искате фактура, цената на услугата е 26 лв., ако не искате е 22 лв.(не схващам логиката в промяната на цената).

Вероято ако е за 22лв не издават и касов бон даже, т.е. и ДДС не плащат на тези пари, направо си ги слагат в джоба.
 
От: Отказ за издаване на Фактура

Блинки не може да издават други фактури - срещу тази сума на други лица - парите не са влезли кеш срещу касова бележка.

Парите щом минат по банков път няма тънга-мънга - Срещу тях трябва да издадат фактура на точната фирма при поискване и ако не го направят по лесният начин ще го направят по трудният.

А колкото до "фалшивата" банкова сметка - Това може да се направи без никакъв проблем - Данъчните няма как посмъртно към момента да разберат коя фирма къде има сметки. До колкото си спомням задължение на фирмите е да си обявяват банковите сметки

Въпросът е че това е много рисковано за известна фирма защото ще бъде страшен удар за имиджа на фирмата, а пък от друга страна те после трябва да се чудят какво да ги правят тези пари да ги изперат за да могат да ги ползват
При започване на дадена проверка, за установявяване на произход на средства, примерно, НАП изпраща писма до всички възможни банки в страната за разкриване на банкова тайна и въпросната банка е длъжна да предостави инфо за цялото движение по сметката на фирма х за указания период.
 

Горе