Отказ за издаване на Фактура

От: Отказ за издаване на Фактура

На мен Grabo.bg ми отказаха да ми издадат фактура. Ако има данъчни тука. Фирмата е Грабо Медия ООД

Пусни сигнал в НАП, условие - да не е анонимен, входиран в Деловодство, длъжни са да извършат проверка.
 
От: Отказ за издаване на Фактура

И как се правят плащания от фирмена сметка без проформа фактура?
 
Re: От: Отказ за издаване на Фактура

И как се правят плащания от фирмена сметка без проформа фактура?

То проформата фактура си е като фактура, но само създаване на финансово събитие, не толкова като документ за счетоводството. Ако бъркам, някой да ме поправи. Иначе в проформа-фактурата си ги има детайлите и може да се нареди по нея, а след плащането в 5дневен срок се издава и оригиналната фактура. :)
 
От: Отказ за издаване на Фактура

До колкото знам проформа фактура не е официален документ и не може да се полза за нищо. Издава се като предхождащ фактура документ и обикновено целта му е с него да се попълни вносна бележка и да се направи превод и след това се издава фактура, тъй като Проформата съдържа всичката информация, която съдържа и фактурата. Но не е счетоводен документ.
 
Да, не може. Той може да е само като основание за плащане. Ползва се само, колкото клиента да нареди плащането - счетоводно събитие, както му викат, ако не се лъжа. :) Но като документи - съдържат еднаква информация, може би без подпис и печат, тъй като не е задължително да ги има - все пак не влиза в архивите за осчетоводяване на годината.

Може и да се учудите, а може би не, но ние и още много малко държави по-света прилагат този номер с фактурите. В САЩ не е така популярно, тук като гледам, едно 50% и нагоре е в сивия сектор. Но и разбираемо. С такива условия, няма как. ;) Бизнесът ти е такъв, каквато ти е икономиката. :)

Едни правят WP сайтове за 120К, други чудят как да си платят осигуровките. Така и с бизнеса - някой ще са честни, ако им "помагат" дадени хора, други ще го играят "тарикати", защото не получават нищо, даже ги спъват. Това е живота, и все така ще е. С фактури, данъци и прочие. Проблемът е много по-дълбок от това, че някой не издава фактура, за да ги прибере чисти тези пари. :)
 
От: Отказ за издаване на Фактура

Подпис и печат не е задължителен и за фактура.
 
Re: От: Отказ за издаване на Фактура

Подпис и печат не е задължителен и за фактура.
Да, знам. Моите са такива, но някои фирми дължат на това, защото счетоводителката така им била казала. :) За това нямам обяснение, но знам, че може и без. ;)
 
Точно пък американците не ми ги хвалете от към фактури. Повечето "фактури" които получавам от там нямат нито данъчен номер на фирма, нито някакъв друг идентификационен номер, нито име на човек и т.н. В повечето случаи въобще не можеш да си сигурен, че това наистина е фирма.
 
От: Отказ за издаване на Фактура

Както казах същото е положението и в УК

В тези държави се разчита на това че почти всичко се върти през банкови сметки и дебитни кредитни карти и че оборотите не могат да се скрият - Оставили са дребните бизнеси да живуркат като скатават приходи, но няма как да си голяма фирма и да работиш кеш, а дори и да има и да натрупаш неотчетени пари накрая като си купиш къща и те окошарят.
 
От: Отказ за издаване на Фактура

Днес един познат ми се оплака че доста известна фирма от онлайн бизнеса му е отказала да му издаде фактура за плащания направени по банков път през фирмената му сметка с обяснението че когато се е регистрирал не бил посочил че ще иска фактура.

Цялата история ми се вижда доста абсурдна
- първо защото въпросната фирма би трябвало да не може да скрие тези пари - тоест и да издаде и да не издаде фактура тя ще плати данъци върху тях
- второ все ми се струва че някъде по законите трябва да е записано че търговец няма право да отказва издаването на фактура

Ама пък като се замисля в БГ всичко е възможно например да имат в някоя банка не обявена банкова сметка в която да пренасочват парите на хората които не искат фактура и да не плащат данъци върху тях, Което пък от друга страна не ми се вярва щото е много известна фирма и ако нещо такова излезе верно ще е егати и скандала

Срока за издаване на фактура е 7 дни след като е направено плащането. И наистина трябва да е обявено, че искаш фактура. Защото начини за осчетоводяване на парите много...
 
От: Отказ за издаване на Фактура

Срока за издаване на фактура е 7 дни след като е направено плащането. И наистина трябва да е обявено, че искаш фактура. Защото начини за осчетоводяване на парите много...

Издаването на фактура по никакъв начин не променя счетоводното отчитане на парите и няма значение след колко време е поискана.
 
От: Отказ за издаване на Фактура

"Има някакъв срок след плащането, в който трябва да се издаде фактурата, мисля че е 3 работни дни, но не съм много сигурен. Та ако човекът се е сетил, че ще иска фактура, чак след 2 седмици след като е платил примерно - "късно е либе за китка", дет се вика.

"Срока за издаване на фактура е 7 дни след като е направено плащането. И наистина трябва да е обявено, че искаш фактура. Защото начини за осчетоводяване на парите много..."


Срока за издаване на фактура е не по-късно от 5 дни (чл.113, ал.4 от ЗДДС). Когато получателя не е юридическо лице, няма нужда да обявява, че иска фактура. Доставчика е длъжен да я издаде в законоустановения срок (независимо дали са му я поискали или не). И това не е срок след който фирмата доставчик няма право да издава фактура, след този срок, ако фирмата доставчик е била длъжна да издаде фактура, а не я е издало има санкция за нея.

„На мен Grabo.bg ми отказаха да ми издадат фактура.“

С тях никога не сме имали проблеми, но ние сме работили с тях като юридическо лице.
 
Re: От: Отказ за издаване на Фактура

Когато получателя не е юридическо лице, няма нужда да обявява, че иска фактура. Доставчика е длъжен да я издаде в законоустановения срок (независимо дали са му я поискали или не).

Е това не го разбрах. Сигурно си объркал едно "не". И как можеш да издадеш фактура на някое юридическо лице, ако то не се е идентифицирало като такова и не си е казало данните (данъчен номер, МОЛ и т.н.). Или пък на физическо лице как можеш да издадеш фактура, ако не си е казало ЕГН-то, примерно.
 
От: Отказ за издаване на Фактура

Да объркал съм.

"Когато получателя не е юридическо лице" трябва да е "Когато получателя е юридическо лице".



Относно Grabo не се усетех, ние обикновено продаваме. Grabo не продават нищо, те са посредник от чуждо име за чужда сметка и за услугата си издават фактура за комисионна на доставчиците. Фактура трябва да ви издаде третото лице с което сте се свързали чрез Grabo.

"Потребителят-купувач, след запознаване с Общите условия и текста на договора за покупко продажба, би следвало да е наясно, че договорът за покупко продажба се сключва не със собственика на сайта, а с изрично упоменато трето лице, което също е потребител на сайта Grabo.bg – промотиращ търговец, използващ предоставената електронна платформа за групово пазаруване от разстояние и промотиране на оферираните от него стоки/услуги."
 
Последно редактирано:
От: Отказ за издаване на Фактура

За да не ровя всеки пост и да пускам отговор:
1. Проформата не е официален документ. Служи само за се ползва като "Основание за плащане". Същото може да се направи и с номер на оферта. Просто на клиента му е нужно основание и ти му го даваш. Ако не плати по тях си остават в небитието, освен номера им за да се избегне дублиране
2. Ако платиш по банка парите оставят следа - НАП много ще се зарадват на подобно нарушение. Няма какво повече да се доказва - плащането е повече от достатъчно
3. Не си длъжен да издаваш фактура, ако не ти е поискана. Ако е поискана - си длъжен. Има го и другото - длъжен си да издадеш документ при сделката/продажба. Дали е само касов бон ако е в брой, или фактура е друга тема. Същото и за клиент физическо лице. Давам пример : издавам фактура при продажба. Разликата за мен е дали ще впиша данни на фирма или физическо лице. Ако не ми е посочил фирма си е негов проблем, аз документ за продажбата съм издал. Той да не е спал като е поръчвал.
 

Горе