От: Откъде да си взема компютър на изплащане
Аз освен нет + скайп + фтп друго не пускам. Не ми се вижда нормално да взема нещо което няма да използвам.
Я дай един линк да видя ккво имаш предвид
Чакай малко. Трябва ти компютър за да си пускаш браузъра, Skype и клиент за FTP?
Няма да редактираш видео, няма да играеш компютърни игри, няма да пускаш разни тежки програми за 3D/4D анимации?
За какво ти е нов компютър (с процесор от среден или горен ценови клас) тогава?
Нямаш 1000 лева за непредвидени разходи, а правиш разходи за „ходене на почивка“?
През пролетта на 2011 година (преди 3 години!) си купих части, от които си сглобих компютър. Процесорът беше
Intel® Core™ i3-2100 (тогава беше нов - пуснат на пазара през първото тримесечие на същата година, струваше 204 лева). Оперативната памет беше 4GB DDR3 (69 лева; по-късно си купих още 4GB, обаче нямаше много смисъл - рядко надвишавам 1-2 GB заети).
Взех си захранване от качествените (185 лева), защото смятам да си ползвам компютъра няколко години (ако сложа евтино захранване ще ми се надуят кондензаторите на дънната платка и компютърът ще работи нестабилно). Смятам, че машината ще ми служи още години преди да се наложи да я „пенсионирам“. Предишния ми компютър продължава да е в експлоатация (той също има от качествените захранвания), само наскоро му ремонтирах монитора.
На тази машина си пускам виртуални машини (Linux, Windows) и работят приемливо (на стария компютър Windows не работеше добре на виртуална машина и затова си купих нов - понякога се налага да пускам програми под Windows).
Спокойно може да си вземеш машина втора употреба от някой геймър (който го продава, защото му трябва нов компютър за най-новите модерни игри). Гледай обаче с какво захранване е била - ако е било от „евтините“ - не ти трябва таралеж в гащите. Другия вариант е веднага след покупката да му смениш електролитните кондензатори или да добавиш допълнителни (ако има място) и разбира се да смениш захранването с ново.
Имайте предвид, че новите големи дискове са по-малко надеждни. Един път RAID масива ме е спасявал (софтуерен RAID под Линукс). Просто извадих повредения диск и сложих нов на негово място. Никаква загуба на данни. Интересното е, че диска на предишния ми компютър продължава да работи (не помня коя година е купуван), а се развали новия (1000 GB).
Извод: ако купуваш нов компютър процесорът може да е от най-ниския клас и RAM не ти трябва повече от 4GB. Струва си да купиш качествено захранване за 100-200 лева. Може да купиш и втори твърд диск (сега или по-късно) за RAID (не знам под Windows как стои въпроса с RAID-овте, може да е по-удобно да си купиш хардуерен). Ако ще е стар - може да е с процесор подобен на моя (проверено на практика - върши работа) и с RAM поне 2 GB (препоръчително 4GB). След като не играеш игри, не ти трябва скъпа видеокарта, и в градената в дъното ще ти върши работа.