От: Откъде е най-добре да се вземе 300 лв. кредит?
Едва ли има смисъл да давам отговори, щото рекламния пич си свърши работата и изчезна, но пък може случааайно някога на някого да му свършат работа.
И така...
Откъде е най-добре да се вземе 200-300 лева кредит? Не съм взимал кредит досега и не съм запознат с цялата процедура.
От банка, при която не присъства понятието БЪРЗИ КРЕДИТИ и минималния срок за връщане Е повече от един месец!
За мен е важно:
1. да мога да го върна от 3 до 6 месеца;
2. да е сравнително ниска лихвата, заедно с всички други такси;
3. да е с фиксирана лихва.
Повечето банки отговарят на условията. Не знам как стои въпроса със сроковете на връщане, но в най-лошия вариант, ще ти дадат кредитна карта (не е препоръчително, но е по-добре от бърз кредит(.
Важно ли е лихвата да е фиксирана? Ако в договора пише, че може да се променя, от какво зависи това?
Да, важно, защото могат да ти натряскат първия месец 8%, а втория 20 - къпиш? Тоест, по-добре фиксирана.
Промяната зависи от основния лихвен процент на банката, който мисля, че зависи от БНБ (ако не се бъркам) - в смисъл има си там някакви минимуми и максимуми.
Абе както и да е. По-важното е фиксирана.
Кое е за предпочитане - анюитетни или намаляващи вноски?
Анюитентни, защото знаеш, че плащаш еди-колко си лева, от които лихвата ти е еди-колко си лева, а останалото вноска по заема.
Тоест, от намаляващи вноски смисъл няма, защото при тях, първо се покрива повечето лихва и после заема. Дефакто йок смисъл. Това с "намаляващите вноски", би било добре, ако от банката ти предлагат като условие при предсрочно погасяване на заема да ти отпадне лихвата.
Така или иначе, смисъла не е кой знае какъв - според зависи от ситуацията. Или казано иначе, ако теглиш 300 лв за срок от 6 месеца и лихвата ти е 100лв (примерно) върху цялата сума, то ще трябва да върнеш 400лв за 6 месеца, което се пада по 50 и нещо лв месечна вноска (ще ги закръгля на 60, че по-лесно за смятане).
Тъй, та ако опцията ти е "намаляващи вноски".
Значи ще се получи нещо такова:
1 месец - 50лв /40лв лихва, 20лв заем/
2. Месец - 50лв /30лв лихва, 30лв заем/
3. месец - 50лв /20лв лихва, 40лв заем/
И ако решиш да направиш предсрочно погасяване, оставащата лихва (10лв) отпада. Тъй, че горе-долу смисъл няма от този тип заеми. Е, може да зависи и от сумата де, но не знам. Според мен няма смисъл.
Има ли разлика дали ще се вземе от банка или от фирмa, занимаващa се с кредити? Интуитивно е ясно, че трябва да се избягват фирми, за които не се знае много, или такива, които лепят обяви за лесен кредит, написани набързо на notepad.
Ми мноо ясно, банките са под зоркото учо на бг кънтри оргЪните, някои от фирмите (ако визираш тези за бързи кредити) също, а някои дето са по-инкогнито не са.
Друга разлика - при фирмите (бързите кредити) си двойно по-прецакан, отколкото при банките, където също ще си прецакан, но в поносим размер.
Честно казано не ме вълнува дали ще платя общо с 20 лева повече, а дали мога да очаквам изненади, въпреки че ще плащам редовно.
Като не те вълнува, аз ще ти дам 200-300лв, ти ми върни 1000 - ще сключим договор за заем, нотариално заверен и готово.
Като за финал, препоръчвам ти да теглиш заем от "Гепи Кеш Фаст ООД" - много са коректни. 8)