ски пистите - новите обикновено са извън горския пояс горе високо по билото на планината което е голо... по на ниско са строени през комунизма .... когато е било скъпо за лифтове итнт (сега за оръдия за сняг отива повече отколкото за лифтове така че е по изгодно да са по високо за да се налага по малка инвестиция в оръдията... и да има по дълъ сезон с естествен сняг....)
97% всички заменки бяха гора за морски бряг защото, защото гора се сади и след 30 години е готова за дърводобив - затова има частни гори, има хора на които дядовците им и пра дядовците им са садили гора и сега си имат 70 годишни гори в наследсво (борове по 20 и няколко метра ми се сториха може и да са 30 и няколко знам ли)... тополи за дърводобив даже и за по малко време стават 20 г... отново има частни... докато няма как да си насадиш морски бряг
въпроса е да не се реагира първосигнално.... значи как може в Швейцария, Австрия, Италия - трите държави с курорти в алпите ...
швеицарците имат само в един от най големите си курорти по над 200 лифта и над 650 километра писти (а някой от тях имат над 20 курорта и в тях по 400 км писти по 300 км писти по 125 км писти)
и да не са си скапали природата, ние имаме 35 киломера на банско, мисля малко по малко на боровец и 20 киломерта на витоша и да твърдим че ако направим повече ще я скапем... имахме си тема за проблемите на банско там отново беше внушавано нещо подобно а ставаше дума за участък 1 киломтър на 500 метра... който се сади за отрицателно време с нова гора
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_ski_areas_and_resorts_in_Switzerland
2585 км писти само във Valais and Vaud и около 300+ лифта .... а имат още две големи куртно зиони с по няколко курорта с по няколко стотин километра писти има 400 има и 200 км
и се водят еко държава а ние с нашите
90 км писти (ако сложим и старите от комунизма) който са тук там по километър... да кажем че имаме 100 и малко км сме в цялот БГ и сме тръгнали да развиваме зимен туризъм... и сме щяли да скапем еколлогията е несериозно....
Швейцария е 41,290 km² малко повече от една трета от България и за мен е несериозно да се твърди че ще ни скапе еколкогията... еле пък на Банско онези 500 000 кв м парче земя дълго един километър и широко 500 м ... извиянвам се бацета ама еколозите са ни несериозни и ни цакат като дръжава... аз ако бях швеицарец и някой искаше да ми прави конкуренция даже бих му плащал да разправя такива...
за гмото - съм съгласен да това е доста вредно заради замърсяването в последствие всички традиционни култури имат следи от гмо и съответно фремерите трябва да плащат на компаниите защото конвенционалните кулутри съдържат хибридно и патентовани гени....
за шистови газ съм с частно мнение - технологията не толкова страшна с пясък и вода под налагане може да работи само ... само неразбрах защо искат в добружа да търсят... шистов газ има където има старо дъно на воден басейн (шистовите скали са тинята в която са умирали растения и животни(микроорганизми) газа от разлагането им е остнал затоворен в нея а след милиони години налягане тинята се втвърдила и е станала на скала която трябва да се спука за да излезе газта ... може и без химия... а не се сещам добруджа да е било дъно... докато софииското поле цялто е било старо дъно на езеро докато река искър е дълбала искарския пролом и там има доста газ... просто неправилно подходиха... идеята е да си направим проучването и да открием ( в софииското поле гарантирано има) и след това на база пручванията да искаме от руснаците да ни намаляват цената на газа или поне да не я вдигат... мога и с подробности да обясня ако някой се интерсува