От: Пласирахме еврооблигациите при лихва около 4,5%
@ Manta, Първо на теб да отговоря после на dintronix че има некви заблуждения.
Перфектно ми е ясно какво говориш, и аз навремето мислих много ще се промени, но уви във времена на кризи политците правят от грешни по грешни решения, та нашите да не говорим(гледай кво става в ЕЗ създаха moral hazard на д-вно ниво - вече това което гласува директно ще рекапиталзират банките от фондове а пък Испанците ще си получат помощи, ама без нивки реформи т.е. наливат милярди в бездънна яама без никви преспкетиви за ръст, само и само да се усппокоят пазарити и да им паднат лихвите, ама колкото и да наливат няма се упоскоят щото фундамнетлано са сбъркани и т.н. примери бол има)
По-горе за спреда щях ти пиша, не успях да видя спредовете но видях в БНБ проеките и там пишеше наистина с 50 базис пойнта по малко, после видях 10 год. бонодве на Германия и си бяха доста високи. Обаче защо бяха високи а сега ниски това убягва доста по тъча на хората, 2002 германия не бе такава сила каквото е сега и имаше голяма конкурцния сред много д-вте те бяха нови в ЕЗ, така че знаеш от микроикономика при що годе ефективен пазар цената каква е. Ситуацията сега е коренно различна в ЕЗ се инвестира само в едно и това е Германия, преди месец и нещо пуснах с отрицателна лихва защо? В момента там са големи презаписвания, заразлика от другите страни и ти е ясно това как сваля драстично цената. Така че това исках ти кажа за базис пойнтовете, условията не са същите че да сравняваме Велчев с Дянков. Навремето може и да е било по-добре, но сега са си кофти нещата - поне за ЕЗ са много зле.
Това по базис пойнтовете
А защо е успех просто защото за разлика от всичко друго, това е външна оценка за БГ, инвеститорите купуват, те оценяват и презаписват не БГ институции.
Това + базис пойнтовете се базира по чисти външни фактори, който ние нямаме почти никакъв контрол. Ясно ти е че утре ако се съберат и кажат под 10% няма да искаме да ви финансираме и фалираме. Така е с всяка държава. Това са най-големите пирамиди ако спре потока и край.
А защо рейтингите? Бошлав работа са знам и Леман имаше ААА и те фалираха, обаче забравяш едно важно именно рейтингите базират пак основите за спредовете и сравнителни оценки м/у емитентите. В лихвите има един компонент нарече default risk/риск от фалит и именно агенциите са за това.
Като сметнеш тези фактори, кажи ми как да не е за добре тази оценка. А и все пак е доста под стартата, но разбира се тогава бяха др условията. Неща са различни и сега са доста по лоши в глобално естество, така че си е успех
Абе ти кажа аз съм за поне правят нещо умно развиат инфрастуткруа, не е като да раздават супер субсиди и стимули и накрая да клекнем без пари, щото виждаш как всичко се спества не се консумира. То аз се чудя де заминаха тези 3.2 милярда от резерва - заминаха по такива проекти, но основно по дефиците НОИ здавна каса социални медицински и т.н. дупки, ей на това с ВЕИ и редица други. Не казвам че не се краде, просто казвам че не реформират. Ти как ще ми обесниш че БЕХ са на загуба с години на ред, БДЖ също колко неефективни проекти има е всичко се отича мамка му, нашите са просто едни политци продажни дето си гледат интерса, трябва държавник дето да реже до месо реформира - взима ценни ресурси и да ги влага в в ефективни производства, да чупи този монопол и т.н. и т.н до утре може избораявам и най важното КОНТРОЛ НА СРЕДАТА, говоря не за диктат а да има контрол над бизнес средата с дейни комсии не такив като ДКЕВР. Е ти кажа за последни 3 правитества не видях такива. Моето мнение че герб са калпави и др калпави и крадлвиви, просто едни управляваха в буум другите в рецесия - всенародна любов за кой да е се пита?
@dintronix, прочети какво съм писал на Мантата и после прави пак някакви заключение. Не сравнявай с най-добрите а сравнявай с това където сме, виж Румънци, Испнаци и Италианци, е верно по слабо сме се поредставили от балтийските д-ви но да се сравянваме с Германия е смешно. Чети кое как се определя и после пак си говорим. Искаш сравняваш ферари с форд, е няма как стане. Тези промивки по тв-то може си ги спестиш щото маниполацията е двуостра.
Като цяло този рейтинг е довоерие от инвеститорите към страната.
@ Агейнст, Абе манта ги хваща икономиките, не е като да не знае, ама леко е пристрастен - против боко
П.С. Ето тук Дянков вика какво е помогнално, а то е почти нищо - щото всичко е от вън и доверието, обаче като гледам всички горе го поздравяват
Бе там къв цирк си правят
http://www.investor.bg/biudjet-i-fi...ie-na-kreditniia-reiting-na-bylgariia,136918/