Не е написано дали става въпрос за SaaS и дали става въпрос за България за да де предлага Shopify. При комбинация от двете не виждам причина някой да плаща за Shopify, т.е. абонамента и 1-2% за транзакция при използване на external payment gateway. Не мисля, че е разумно някой да си го причинява. Ако приемем 1500лв за абонамент при един примерно 20к месечен оборот им подаряваш допълнително годишно 2400-4800лв в комисионни.
Има причина почти всички магазини в чужбина, които не ползват супер скъпи къстъм изработки, да са на Shopify - разнообразието от теми, функционалности и възможности за благинки и удобства чрез слагането на определени апп-ове, както и екстремно лесната интеграция с платформи за търговия като Amazon, Etsy, Ebay и още 40-50 други, е ненадмината.
Слагането на FB пиксели и Google Analytics, работа с Print on Demand компании, интегрирането на Payment Gateway, са елементарни.
Въпроса не е дали ще платиш 2% повече на транзакция. Въпроса е да имаш достъп до милиони начина да подобриш кънвършън рейта на лендинг пейджа ти, така че тези 2% комисиона към Shopify да бъдат insignificant спрямо ползите, които имаш от това, че ползваш платформата им.
Освен това тази такса я няма ако продаваш с Cash on delivery или Manual orders.
Дори и част от българските ми клиенти ползват Shopify вече. Аз самият ползвам Shopify за собствените ми проекти, тъй като не съм на "ти" с програмирането, но мога да се оправя да си направя страхотен магазин с Shopify, и времето и парите, които спеставям от това да правя нещата сам или да платя на програмист да ми направи къстъм промени, оправдава таксите на Shopify стократно.
Дори имам app, който прави бек-ъп буквално дори да променя една запетайка в магазина ми, така че ако омажа нещо - просто връщам магазина до последната дата, час и секунда, в която всичко е било тип-топ, и си спеставям стотици левове да наема някой да ми оправи поразията, защото ми се е случвало да търся подобни услуги и да ми кажат "Не знаем къде е проблема, спасявай се".
Не казвам, че Shopify е go-to платформата за всеки един проект, но е инструмент, който може да изнесе голямо разнообразие от проекти на раменете си и като всеки инструмент си има плюсове, минуси и ситуации, в които е добре да се използва, или да не се използва.
Поздрави!