Позволено или разрешено е това в Affiliate Marketing-а

bloodseekera

New Member
Здравейте,

Нов съм в Affiliate маркетинга. Поизчетох доста неща, имам дори започнати 2 проекта, но само започнати. Но преди да продължа бих искал да съм сигурен. Имам следния казус:

След 2 месеца да речем ще излиза примерно филма "Сам срещу един". Големите разпространители (като Амазон да речем) имат pre-order. Въпросът ми е мога ли да регистрирам домейн подобен на cheap-sam-sreshtu-edin-movie.com и да пускам всякаква информация за този филм, както и affiliate линкове, + comparison къде колко струва и т.н.. Т.е. против правилата на affiliate маркетинга ли е или не?

Благодаря много.

Поздрави,
/Стоян

П.П. Ако може някой от модераторите да смени разрешено със забранено в заглавието, ще съм му много благодарен.
 
по скоро би имало проблем със студиото което е произвело филма

те обикновенно (не всички) са си наели някоя правна фирма която да им пази правата и тези за да си оправдят от правната фирма хонорарирте си пишат на някакви домейн оунири че използват марката... ама не винги може да вземат домейна без да съм експерт домейн арбитражи НЕ мога да ти дам правен или друг съвет и НЕ мога да гарантирам че мнението ми е вярно само ще споделя мнението си на човек който разгледал и прочел решенията на над 200 различни случай http://www.wipo.int/amc/en/domains/casesx/all.html

например ако го направиш като фен сайт и е ясно упоменато че е фен сайт няма да ти го вземат понеже се води че имаш легитимна цел да ползваш името без да заблуждаваш че си ти основната фирма а там може тънко да въртиш амазон :)

пп номера НЕ става с имена на компании например експедиа и тнт*

ппп Екзакт мача може да отнесе наказание филтъра на англииски работи с пълна сила...

пппп *един колега от форума беше споменал някъде че ги беше питал от една фирма да им ползва името в домейна и нямал проблеми дълго време ама после имал явно са си сменили стратегията или правната фирма
 
От: Позволено или разрешено е това в Affiliate Marketing-а

Всичко зависи от условията на съответния афилиейт - в твоя случай Амазон, там ще намериш най-верният отговор.

Като цяло в афф. маркетинга няма забранено и разрешено като общо понятие.

На теория - практики, които уронват престижа на дадената фирма / продукт, които рекламираш не са позволени, но всички зависи от условията. Ако толкова се колебаеш, дали накрая ще ти изплатят комисионна, най-лесно и правилно е директно да питаш тях.

П.С. А това с името на домейна вече попада в малко по-друга сфера, в трета е как ще ти се отрази на класирането, и в общи линии за да се занимаваш сам с афф. маркетинг, явно са нужни познания в множество различни сфери, което и му е веселото де : )
 
От: Позволено или разрешено е това в Affiliate Marketing-а

Благодаря на отзовалите се. Сега се сетих и за още един казус.
Да вземем за пример фирма Crocodile. Те имат подразделение gifts. И в условията на програмата им пише че всеки keyword който е следния:

"Crocodile gifts"
"Crocodile gift"
"Croco gifts"
"Crocodilegifts"
"Crocodilegifts"
не е позволен. В такъв случай ако имам домейн с името bestgifts или best-gifts проблемен ли е? Все пак те забраняват точно словосъчетание, а не самата дума или греша?

Поздрави,
/Стоян
 

Горе