И аз съм на мнение, че няма нужда от очила "за монитор". Аз имам късогледство в резултат от стоене пред монитор по 8+ часа всеки ден от 13-14 годишен, но сложих очила чак на 24 със сравнително малък диоптър. Това е от гледането на едно и също разстояние прекалено дълго време, не от "облъчване". Понякога има дразнене от това, че като се съсредоточиш мигаш прекалено рядко и ти изсъхват очите
Друг фактор е разликата в осветеността на монитора и помещението. Трябва да са с що-годе еднаква осветеност. Т.е. да намаляш яркостта вечер на тъмно и да я увеличаваш през деня, ако е светло в стаята. Ако разликата е голяма наистина се облещваш и може да причини главоболие.
Не знам предпазните очила как ще решат някой от тези проблеми. Инак знам за хора, които са си купили такива предпазни стъкла за 400+ лв. (превантивно, не щото имат проблеми), но не знам как се доказва, че действат. Както ти написаха горе има софтуер а и вече вградени настройки в операционните системи за автоматично регулиране на яркост / температура на мониторите по часове.
Пак ще те цитирам, защото на базата на нещата които каза и на тези, които аз знам, ми хрумнаха и други неща. Сигурно знаем много добре, че не са ни предоставили физическа причина за проблеми със зрението. Наистина са търсили упорито, десетилетия, но не успяват да намерят.
Изглежда сякаш така, че няма физиологична причина за това.
И сега преминавам към едно частично обяснение и сравнение, което предполагам, че няма да се разбере. И може и пак да ми се смеят.
BIOS, какво е наистина това и как прави връзката между "тенекето" и "мозъка" (не беше много отдавна, когато го споменах по друг начин и повод).
Да го опростим, електромагнитни импулси на "тенекето" чрез прост кристал (но тук си признавам, че не знам как точно де факто протича процеса, и по-скоро какво стои зад това, но подозирам много сериозно, че това е "изобретено" въз основа на изследването на физиологията на човека, или на животните) се генерират в двете посоки.
Зрението е факт благодарение на невронни връзки, които се влияят много сериозно от средата. Има проведени гадни експерименти на емпирична основа. Човек може да ослепее ако достатъчно дълго е подложен на отсъствието на светлина.
Но тези невронни връзки имат "разпределителна гара", "газов хъб" (в контекста на събитията)
, маяк, и аз не знам как да го нарека но това е епифизата.