Политически тест - провери своя резултат

RealMoney

Well-Known Member
Попаднах на следния политически тест в интернет - https://misal.bg/politicheski-test/

Всеки може да провери за себе си към коя категория принадлежи и да постне резултатите тук.

ПП
Очаквам да има доста хора с левичарски убеждения, въпреки, че сме в предприемачески форум.

Какво е политически тест "Мисъль"?
Политически тест "Мисъль" е, в своята същност политически тест, който цели да определи процентно осем различни политически ценности. Ще Ви бъдат представени твърдения, а след това ще можете да изразите своето мнение по тях, от Напълно съгласен до Напълно несъгласен, като всеки отговор влияе леко на резултатът Ви. В краят на теста, Вашите отговори ще бъдат сравнени с максималните стойности за всяка ценност, давайки резултат в проценти. Отговаряйте честно!

Какво са "Осем ценности"?
Има четири независими оси - икономическа, дипломатическа, гражданска и обществена - всяка от тях има две противоположни стойности. Те са:

Равенство (Икономическа ос)
Хората с висок показател за "Равенство" вярват, че икономиката трябва разпределя поравно богатството сред населението. Те клонят към прогресивно данъчно облагане, а при високи стойности, социализъм.

Пазари (Икономическа ос)
Хората с висок показател за "Пазари" вярват, че икономиката трябва да е съсредоточена към бърз растеж. Те клонят към подкрепа на по - ниски данъци, приватизация, дерегулация, а при високи стойности, лесе-фер капитализъм.

Нация (Дипломатическа ос)
Хората с висок показател за "Нация" са патриотично настроени и националисти. Често, те вярват в агресивната външна политика, ценейки високо армията, силата, независимостта, а при високи стойности, териториалната експанзия.

Свят (Дипломатическа ос)
Хората с висок показател за "Свят" са космополитни и глобалистично настроени. Често, те вярват в мирната външна политика, с ударение върху дипломация, коопериране, интеграция, а при високи стойности, световно правителство.

Свобода (Гражданска ос)
Хората с висок показател за "Свобода" вярват силно в гражданските свободи. Те обикновено поддържат демократичността и се противопоставят на намесата от страна на държавата в личния живот на гражданите. Важно е да се отбележи, че тази ос се отнася за гражданските свободи, а не икономическите такива.

Власт (Гражданска ос)
Хората с висок показател за "Власт" вярват в силна централна власт. Обикновено те са поддръжници на държавната намеса в личния живот на хората, наблюдението от страна на държавата, а при високи стойности, цензура или автокрация.

Традиции (Обществена ос)
Хората с висок показател за "Традиции" вярват в традиционни ценности и стриктното придържане към морален кодекс. Макар и невинаги, те са обикновено религиозни и поддържат статуквото.

Прогресивност (Обществена ос)
Хората с висок показател за "Прогрес" вярват в социалната промяна и рационалност. Макар и невинаги, те са обикновено светски настроени или атеисти, както и поддържат активности свързани с околната среда и научните или технологични проучвания.

Какво значи "Най-близко съвпадение" в края на резултатите?
В допълнение на резултатите по всяка от четирите оси, тестът също се опитва да определи най-близката до Вас политическа идеология. Това е все още в процес на разработка и е възможно да има неточности.
 
А за да започнем, ето и моя резултат:

r1QMVEt.png
 
Тези, които могат да платят повече, трябва да получават по-добро здравеопазване.

Това няма как да се определи, ако иска повече да си го осигури.
 
Тези, които могат да платят повече, трябва да получават по-добро здравеопазване.
Това няма как да се определи, ако иска повече да си го осигури.

Въпросът е съгласен ли си с това твърдение или не. Аз лично съм на същото мнение. Който иска повече да си го осигури.
 
rez-png.15614

Малък коментар и на самата анкета. При резултатите "Традицията" и "Прогресът" не са антиподи - не знам кой умник ги е измислил да ги съпостави така. Напротив другите 3 варианта са добре.
Ако лично настройвах резултатите (изключвайки последното за което споменах по-горе), то със сигурност характеристики "нация" и "пазар" щяха да доминират, а не както са показани!
 

Прикачени файлове

  • rez.png
    rez.png
    54.1 KB · Преглеждания: 123
Въпросните "ценности" в теста са само и единствено от гледна точка на това, което съгласно днешната политическа конюнктура е прието да се нарича "неолиберализъм".

За мен това, което "неолибералите" наричат "демокрация", "свобода", "човешки права", "евро-атлантически ценности" и "либертариански капитализъм" си е най-обикновен ФАШИЗЪМ.


TEST.jpg


images.php
 
Последно редактирано:
либертариански капитализъм" си най-обикновен ФАШИЗЪМ.
Личи си, че не си запознат.
 
Някой от запознатите може ли да обясни какво е "теократичен дистрибутизъм". Така ми излиза на теста.
 
Това не го ли решавахме зимата?
 
Преди въпросите бяха по-смислени и понятни. Респективно - по-добре оценяващи. Сега нещо в стил "Вечна слава на БКП!" са нахълтали.
Левичарството в мисленето никога няма да си иде.
 
При така формулираните въпроси, центризъм да се чете непукизъм.
 
Преди въпросите бяха по-смислени и понятни. Респективно - по-добре оценяващи. Сега нещо в стил "Вечна слава на БКП!" са нахълтали.
Левичарството в мисленето никога няма да си иде.
Много точно го определяш, но това са все пак въпроси, които не винаги правилният отговор е "ДА". И именно затова са такива, от които може да последва как да се изразя по-меко - коментари от страна на общия посетител, а не са с някаква научна стойност.
Реших да дам възможност да се коментира всеки от въпросите тук:
http://politika.freeforums.net/board/1/
Това е само безплатен форум, който при това изисква регистрация. Но по-нататък ще го направя да може да се публикува и без регистрация (на друго място).
ПП Само да спомена, че имам разрешение да копирам въпросите...
 
Загубиха ме още с първия въпрос.
Потисничеството от страна на корпорациите е по-голяма грижа, отколкото е потисничеството от страна на правителствата.
А каква е разликата?
 
Каква е целта на теста - да осъзнаеш собствената си ориентация или да я декларираш публично, вместена в тесни рамки?
 
Мека версия на социализма:
https://en.wikipedia.org/wiki/Distributism

Ами значи теста не е познал защото аз съм за твърда версия на социализма.

Освен това в посочения в wikipedia линк пише разни работи за религия, католици и папата, а аз съм атеист.
 

Горе