Помощ за домейн!

Vmoro

Active Member
Здравейте! Вероятно моя въпрос е засяган и в други теми, но както знаем пазара се развива доста бързо и бих искал да споделите мнения имайки в предвид сегашното му състояние, както и оповавайки се на собствен опит.
Започнал съм сравнително голям проект свързан със сайт, който ще бъде насочен основно към българска аудитория. Въпроса ми е дали да избера .com или .bg, както и дали самия домейн да бъде на български или на английски - Пример: howtobuildaship.com или kakdapostroishkorab.com? Или някаква комбинация от български с .com или английски с .bg? Ще се радвам да споделите лични мнение и собствен опит, кой е най-добрия вариант според Вас.

Благодаря Ви предварително!

Последно редактирано:
От: Помощ за домейн!

В България повечето престижни сайтове са на .BG домейни, като изключим Vbox7.com и големите торент сайтове, които не са с .bg домейни, останалите по-големи спортни, новинарски и портални сайтове са на .bg домейни. Явно .bg домейна добре се възприема и помни от потребителя.
А дали думата да е българска или английска, всичко зависи дали има свободен домейн и как ще звучи по-добре. Например jobs.bg е най-големият сайт за работа, а думата е английска. Тези неща си зависят от самата дума, дали е разпознаваема, дали е кратка и се помни лесно. Изобщо ако имаш няколко варианта, направи си малко проучване сред приятели и познати и им дай 3-4 варианта, накрая събери резултатите кое се харесва най-много и избери него :)

Ако имаш наистина големи очаквания за този сайт, използвай .bg, но името май е добре да е на англ., според мен.

Започнал съм сравнително голям проект свързан със сайт, който ще бъде насочен основно към българска аудитория. Въпроса ми е дали да избера .com или .bg,
Бранд име на кирилица.
Аз исках .бг, но необосновано високата цена ме отблъсна и си взех .ком.

Последно редактирано:

Благодаря Ви за отговорите! Ще се радвам да се изложат още мнения...

Ако проекта е наистина малко по-голям вземи си ком и бг домейните 15 лв. за ком и 55 някъде за бг = 70 лв. на година не са толкова много за голям проект. Също така за голям проект бранд си е по-добре ако обаче идеята е да прави по 200-300 лв. на месец малко проектче което ще разчита на трафик от търсачки предимно залагай на това по което ще те намират. Поне аз така правя с малките проектчета до тук и съм доволен.

Да, ако не можеш да се добереш до хххх.цом или ххххх.цом, най-добрият вариант е да се бориш с .бг, въпреки че и там са пуснали бота :twisted:

Благодаря Ви! Мисля, че сдобих визия за крайния вариант.

Горе