Petko Voivoda
Well-Known Member
От: Предимства и недостатъци VPS в домашни условия?
Тц тц какви сте вие пишман предприемачи та нямате 15лв за хост
Тц тц какви сте вие пишман предприемачи та нямате 15лв за хост
Не мисля така. Все пак зависи и каква машина ще използваш за сървър. Примерно едно Кавери на 45W с вградено видео, PSU 250-300W, другите компоненти ще има минимално отражение, мисля, че няма да ти струват повече от 5-8 лв месечно.Според мен от чисто финансова гледна точка не си заслужава. Само разходите за ток дето ще ти е нон-стоп включен компа. Реално ако си плащаш на хостинг компания ще ти е по-евтино.
Спред мен, предприемането на подобна стъпкя няма връзка с финансовия аспект.Тц тц какви сте вие пишман предприемачи та нямате 15лв за хост
Просто автора е супер зле не знам как може и да си помисля да си прави домашен хост...Спред мен, предприемането на подобна стъпкя няма връзка с финансовия аспект.
Плана не е лош но сайтовете ми са над 40 GB и в момента ползват над 1.5GB RAM и с предположение да растат, така че от посочения линк трябва да си избера 20 или 35 евро която си е сериозна сума за моите сайтове които не ми изкарват кай знае какво. Който има сайтове които му носят добри печалби може да си позволи
Просто автора е супер зле не знам как може и да си помисля да си прави домашен хост...
Предимства:
не заплащаш абонамент
нямаш лимити в трафика и натоварване на ресурсите (като процесорно натоварване)
нямаш лимити за SMTP пращане на мейли
Недостатъци:
разходи за сървър
разходи за ток
шум от вентилатори
ако прекъсне интернета у вас ти пада връзката до сървъра
разходи за UPS
ако доставчика ти има лоша свързаност ще имаш прекъсвания
трябва ти и реален IP адрес от доставчика
ако хостваш без да знаеш нещо незаконно веднага могат да открият адреса ти по IP-то
ако те атакуват с някакъв DDos ще ти блокира целият интернет у вас
може лесно да нарушиш репутацията на IP-то си ако не внимаваш достатъчно
Хаха то при 200-300 онлайн потребителя няма да има нужда от ддос. Нета ще спира самЗдравей и добре дошъл при нас. За много години.
И не само шума за вентилаторите, но има и още нещо - нужно е да е на място, което през лятото да не е с висока температура. Колкото до DDoS атаките - не знам колко ще е добър интернета, но не е изключено дори с 200-300 потребителя онлайн да се направи една мини DDoS атака. Така мисля, но дано не съм прав.
Хаха то при 200-300 онлайн потребителя няма да има нужда от ддос. Нета ще спира сам
Хаха то при 200-300 онлайн потребителя няма да има нужда от ддос. Нета ще спира сам
Според мен от чисто финансова гледна точка не си заслужава. Само разходите за ток дето ще ти е нон-стоп включен компа. Реално ако си плащаш на хостинг компания ще ти е по-евтино.
Май наистина съм зле ( не можах да разбера какво искаше да кажеш с това) Значи да си направиш сървър вкъщи е нещо ненормалано ли? по добре да плащам по 70-80 лв на месец за някакъв VPS което не е по добър от моя пък аз да печела по малко от сумата на VPS-a да не говорим че трябва да плащам и аз домейни. Не се обиждайте колеги, но аз гледам на мене да ми е по изгодно искан само мнение за SEO-то има ли голямо значение ( нямам прекъсвания нито на тока нито на нета).Просто автора е супер зле не знам как може и да си помисля да си прави домашен хост...
Дори когато работата е само удоволствие и от сайтовете се изисква единствено да се избият разходите за хостинг и идва момент, когато това е на ръба и почти невъзможно, отчаяние да продължиш напред с хобито си те кара да мислиш какви ли не алтернативи. Изпадал съм в подобна дилема като варианта за домашен сървър е решение, но неудачно. По-добрият вариант е смяна на хост след хост, докато се намери най-оптималното решение между качество и цена, което да върши работа в конкретния случай. Предполагам, че авторът на темата едва ли ще си пусне паралелен интернет за собствено ползване, а ще дели връзката между сървъра си и домашното ползване, което определено ще влоши много свързаността и цифрите на ъплоуд и доунлоада. Само отварянето на порт 80 на рутера намаля пъти качеството на връзката и покачва ресурсите, за да работи нормално пуснатия сървър. DNS пренасочването не е проблем, ако се ползва само едно статично IP. UPS-а е задължителен, както се спомена по-горе.
Може да направиш компромис като разделиш сайтовете си на маловажни и повече важни, като тези, на които разчиташ и за приход, и като повече любими, не рискувай с домашен сървър, а качи само тях на по-евтин хостинг, с по-малки параметри, в които да ги сместиш, за да ти върви така или иначе монетизацията без влошаване на посещаемостта. Останалите ги тествай на домашния сървър, за да си имаш на идея как ще се държат за вбъдеще с опция да се увеличат, заедно с останалите и още.
Май наистина съм зле ( не можах да разбера какво искаше да кажеш с това) Значи да си направиш сървър вкъщи е нещо ненормалано ли? по добре да плащам по 70-80 лв на месец за някакъв VPS което не е по добър от моя пък аз да печела по малко от сумата на VPS-a да не говорим че трябва да плащам и аз домейни. Не се обиждайте колеги, но аз гледам на мене да ми е по изгодно искан само мнение за SEO-то има ли голямо значение ( нямам прекъсвания нито на тока нито на нета).
Предложи някоя компания да предлага VPS с параметри над 1 GB RAM над 40 GB HDD и долу горе стабилен процесор за 10 лв. на месец веднага дърпам шалтера на компа.
Предложи някоя компания да предлага VPS с параметри над 1 GB RAM над 40 GB HDD и долу горе стабилен процесор за 10 лв. на месец веднага дърпам шалтера на компа.
Повечето потребители в темата никога не са имали "домашен сървър" така, че предимствата и недостатъците които прилагат са теоритични...
Истината е, че всички големи съвъри са на този принцип - взема се хардуер, конфигурира се, и сървъра се слага на колокация някъде. Просто в твоя случай, "колокация" ти ще е в домашни условия, като разликата ще е гаранциите (ток, интернет) които ще ти дадат в дейтацентъра.
Така, че ако имаш оптика до вкъщи и 50-100 Mbps uploud, няма да имаш проблеми. Трябва ти и един UPS 2000VA ще ти държи сървъра онлайн поне час. И последното, добра е машината да е надеждна - една сървърна машина втора ръка може би е най-добрия вариант, за да не ти създава хардуерни проблеми...
Повечето потребители в темата никога не са имали "домашен сървър" така, че предимствата и недостатъците които прилагат са теоритични...
Истината е, че всички големи съвъри са на този принцип - взема се хардуер, конфигурира се, и сървъра се слага на колокация някъде. Просто в твоя случай, "колокация" ти ще е в домашни условия, като разликата ще е гаранциите (ток, интернет) които ще ти дадат в дейтацентъра.
Така, че ако имаш оптика до вкъщи и 50-100 Mbps uploud, няма да имаш проблеми. Трябва ти и един UPS 2000VA ще ти държи сървъра онлайн поне час. И последното, добра е машината да е надеждна - една сървърна машина втора ръка може би е най-добрия вариант, за да не ти създава хардуерни проблеми...